Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2018,
6.48

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

9

Natisni članek

Slovenija ZDA

Petek, 14. 12. 2018, 6.48

5 let, 4 mesece

Cerar v ZDA: Odnosi so zamrli, to je treba popraviti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

9

Miro Cerar Nato | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zunanji minister Miro Cerar, ki se mudi na obisku v ZDA, je včeraj obiskal ameriški kongres, kjer se je srečal tudi z demokratsko senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar. Danes se bo v State Departmentu sestal tudi z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, pred tem pa predvidoma s svetovalcem za nacionalno varnost ZDA Johnom Boltonom. To je prvi tovrstni obisk zunanjega ministra v ZDA po osmih letih.

Demokratska senatorka Amy Klobuchar iz Minnesote, ki se odloča o predsedniški kandidaturi leta 2020, bo po ministrovih besedah v kongresu ustanovila skupino prijateljstva s Slovenijo, ki ji bo tudi sopredsedovala. Poleg nje je trenutno v kongresu še en politik slovenskega rodu, in sicer republikanec iz Arizone Paul Gosar, ki je prav tako kot Klobucharjeva na vmesnih volitvah v začetku novembra osvojil nov mandat, sicer v predstavniškem domu.

S Pompeom tudi o arbitraži

Cerar je včeraj slovenskim dopisnikom zagotovil, da si bo na položaju ministra prizadeval za intenzivnejše odnose z ZDA, saj si želi močnejših ameriških investicij v Sloveniji. Pompeu tako med drugim želi sporočiti, da smo del istega civilizacijskega kroga držav (EU, ZDA), ki delijo demokratične vrednote in vladavino prava - ne glede na to, da se na trenutke, tako kot v zadnjem obdobju, "včasih ne sporazumevamo najbolje".

S Pompeom se bosta na srečanju verjetno dotaknila razmer na Zahodnem Balkanu, Cerar pa pri tem namerava omeniti tudi arbitražo. "Kot pogosto pravim, je to, da naša sosednja država ne spoštuje vladavine prava, izredno slab signal za celotno regijo Zahodnega Balkana. Ne nazadnje tudi za EU, kajti mnogi sogovorniki od Makedonije, Bolgarije, Albanije in Srbije neposredno povedo - govorim o najvišjih politikih - kako lahko EU pričakuje, da bomo mi v procesu približevanja spoštovali pravno državo, če pa članica EU - mišljena je seveda Hrvaška - neposredno krši oziroma ne izvaja arbitražne odločbe."

Borut Pahor in Barack Obama
Novice Po Pahorju sedem let zatišja: "Skrajni čas je, da se takšen obisk opravi"

Cerar: Slovenija je verodostojna članica Nata

Govora bo tudi o gospodarskem sodelovanju med državama ter o slovenskih pogledih na prihodnost EU tako v odnosu do soseščine, Rusije, Irana, Bližnjega vzhoda, pa tudi o tem, kakšna je vloga Slovenije znotraj EU in zveze Nato. Kot je napovedal, bo Pompeu zagotovil, da je Slovenija verodostojna članica Nata in bo naredila več za obrambo, ker to mora storiti zaradi lastne varnosti, ne le partnerstva v Natu.

Cerar je sicer priznal, da so zaradi krize odnosi nekoliko zamrli, sedaj je po njegovih besedah treba zadeve izboljšati, da bodo v Slovenijo prihajali visoki državniki. "Na tem delamo ponovno tudi z ZDA."

Ne spreglejte