Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
13. 11. 2013,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenija Avstrija BDP bogastvo regije

Sreda, 13. 11. 2013, 11.25

8 let

Če bi se Slovenija priključila Avstriji …

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V primeru, da bi se Slovenija priključila svoji severni sosedi, bi bila njena najrevnejša zvezna dežela. Kako pa se naša država odreže v primerjavi z drugimi regijami v nekaterih evropskih državah?

Po podatkih Eurostata dosega Slovenija glede na bruto domači proizvod (BDP), ki upošteva primerjavo kupne moči in življenjskih stroškov, 84 odstotkov povprečja 27 držav EU. To je manj od vseh avstrijskih zveznih dežel. Najrevnejša dežela onstran Karavank je Gradiščansko, ki s 85 odstotki povprečja za malenkost prehiteva Slovenijo.

Dunaj skoraj dvakrat bogatejši od Slovenije Druge avstrijske dežele so precej bolj pred nami. Spodnja Avstrija ima 103-odstotno povprečje, nam najbližji Koroška in Štajerska, kjer živijo tudi pripadniki slovenske manjšine, imata 104 oziroma 108 odstotkov povprečja, Zgornja Avstrija 124, Tirolska 131, Predarlsko 133, Salzburg 144 in Dunaj 163 odstotkov. Vsa Avstrija dosega sicer 129 odstotkov povprečja EU.

Tudi v primerjavi s skandinavskimi državami, ki so za številne pri nas zgled držav blaginje, po katerih bi se morali zgledovati, se naša država slabo odreže. Najrevnejša švedska regija Norra Mellansverige (Severna osrednja Švedska) tako dosega 100 odstotkov povprečja EU, najbogatejši pa je Stockholm s 171 odstotki. Švedska, kjer je prestolnica precej bogatejša od drugih regij, sicer dosega 127 odstotkov evropskega povprečja.

Tudi najrevnejša danska regija je še vedno bogatejša od Slovenije. Regija Sjaelland ima namreč 87 odstotkov povprečja EU, najbogatejša regija v najjužnejši skandinavski državi, ki skupaj dosega 126 odstotkov povprečja EU, pa je Hovedstaden s 148 odstotki (del te regija je tudi prestolnica Köbenhavn, ki je tudi največje skandinavsko mesto).

Tudi primerjava z Nizozemsko ni preveč blesteča Na Finskem, ki dosega 115 odstotkov povprečja EU, je najrevnejša regija Pohjois –ja Itä Soumi (sl. Severna in Zahodna Finska) z 90 odstotki povprečja EU. V najbolj vzhodni skandinavski državi je tako kot na Švedskem in Danskem najbogatejša prestolnica – regija Helsinki-Uusimaa ima 156 odstotkov povprečja EU. Slovenija je revnejša tudi od vseh nizozemskih regij. Flevoland, najrevnejša regija v deželi polderjev in mlinov na veter, dosega 95 odstotkov povprečja EU. Najbogatejša regija Nizozemske (ta ima skupaj 131 odstotkov povprečja) niso regije, v katerih ležijo večja mesta, kot sta Amsterdam ali Rotterdam, ampak Groningen ob meji z Nemčijo, kjer je BDP na prebivalca 173 odstotkov povprečja EU.

Slovenija ne bi bila najrevnejša nemška regija Slovenija se bolje odreže na primer v primerjavi z Nemčijo, ki ima 121 odstotkov povprečja EU. Sicer bi bila še vedno na repu lestvice nemških 38 regij (ne gre za dežele, ampak statistične regije), vendar ne čisto pri dnu. Tako je bogatejša od Turingije (ta je najrevnejša z 78 odstotki povprečja EU), Mecklenburga-Predpomorjanskega, Chemnitza, Brandenburga, Sachsen-Anhalta in Lüneburga (razen zadnje regije vse ležijo na ozemlju nekdanje komunistične Vzhodne Nemčije). Vseh drugih 32 nemških regij je bogatejših od Slovenije, najbolj Hamburg, ki dosega 196 odstotkov povprečja EU.

Če primerjamo Slovenijo ter Češko (80 odstotkov povprečja EU) in Slovaško (73 odstotkov povprečja EU), ki hitro dohitevata našo državo, lahko ugotovimo, da je Slovenija bogatejša od vseh regij v teh državah razen od regij – glavnih mest (obe prestolnici izjemno odstopata od revnejših regij v svojih državah). Praga tako dosega kar 176 odstotkov povprečja EU (to je na primer več kot Dunaj ali nizozemski Groningen), Bratislava pa še več, kar 177 odstotkov povprečja EU. Za ponazoritev regionalnih razlik na Slovaškem: najrevnejša slovaška regija, Vzhodna Slovaška, ima le skromnih 49 odstotkov povprečja EU.

Ne spreglejte