Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2022,
10.01

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

66

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 18. 4. 2022, 10.01

2 leti

Putinova nagrada za klavce iz Buče #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

66

Buča | V Buči so ruski vojaki po navedbah očividcev in ukrajinskih ter mednarodnih obveščevalcev ubili več sto civilistov in jih pokopali v množična grobišča. Večina umrlih se je pred Rusi več tednov skrivala v kleteh.  | Foto Reuters

V Buči so ruski vojaki po navedbah očividcev in ukrajinskih ter mednarodnih obveščevalcev ubili več sto civilistov in jih pokopali v množična grobišča. Večina umrlih se je pred Rusi več tednov skrivala v kleteh. 

Foto: Reuters

54. dan vojne v Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin je odlikoval brigado, ki je po obtožbah Ukrajine in mednarodne skupnosti sodelovala v masakru v Buči. Ukrajince skrbi, da bi lahko strateško pomembno mesto Izjum, ki velja za glavno vpadnico v sporno regijo Donbas, doletela usoda Buče, kjer so ruski vojaki s pokolom civilistov najverjetneje zagrešili vojne zločine. Na spletu so se pojavile fotografije močno poškodovane Moskve, ponosa ruske mornarice, ki naj bi nastale, tik preden je v četrtek potonila na dno Črnega morja. Po ocenah poznavalcev so fotografije pristne. Ruske sile medtem nadaljujejo obleganje Mariupola, obstreljevanje mesta traja že dva meseca. "Mesto ne obstaja več. Ruske sile so odločene s tlemi zravnati Mariupol," je v intervjuju za CBS povedal ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba. Danes zjutraj so se v Lvovu oglasile sirene za letalski napad, odjeknilo je najmanj pet eksplozij, poroča BBC. Umrlo je najmanj šest ljudi, med njimi otrok, več je ranjenih. Ukrajina je objavila posnetek proruskega politika Viktorja Medvedčuka. "Želim prositi ruskega predsednika Vladimirja Putina in ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, da me zamenjata za ukrajinske branilce in prebivalce Mariupola," je v videu dejal Medvedčuk, sicer zaveznik ruskega predsednika. Ukrajina je namreč sporočila, da zaradi obstreljevanja že drugi dan zapored ne bodo izvedli evakuacij civilistov. 

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov

20:31 
ZDA bodo v času zasedanja IMF in Svetovne banke skušale povečati pritisk na Rusijo
18.20 Putin odlikoval brigado, ki naj bi sodelovala v pobojih v Buči
17.30 Ukrajino skrbi, da bo mesto Izjum doletela krvava usoda Buče
15.05 Zaokrožile so fotografije in videoposnetek močno poškodovane križarke Moskva, ki je potonila v četrtek
14.13 Rusija objavila posnetek ujetih Britancev, Ukrajina Putinovega zaveznika
11.27 Kijev zaradi obstreljevanja že drugi dan ne bo izvedel evakuacij
8.01 V obstreljevanju mesta Lvov več mrtvih in ranjenih 

20:31 ZDA bodo v času zasedanja IMF in Svetovne banke skušale povečati pritisk na Rusijo

Ameriško finančno ministrstvo je potrdilo, da se ministrica Janet Yellen ta teden v času zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke ne bo udeležila nobenega sestanka, kjer bodo tudi Rusi, in bo skušala prepričati države naj povečajo pritisk na Rusijo, da ta preneha z vojno v Ukrajini.

Yellenova bi se morala praktično izogniti le sestanku skupine G20, katere članica je tudi Rusija, ki jo pred izključitvijo, h kateri je pozval predsednik ZDA Joe Biden, ščitijo Kitajska, Brazilija in Indija. Te velike države se niso pridružile sankcijam proti Rusiji.

Na otvoritvenem zasedanju G20 naj bi Yellenova vseeno sodelovala, saj bi bilo precej nerodno, če bi na njem sodelovala država, ki je pod sankcijami, ZDA pa ne. Zasedanja potekajo hibridno - v živo in na daljavo, ruska delegacija pa bo sodelovala le na daljavo.

18.20 Putin odlikoval brigado, ki naj bi sodelovala v pobojih v Buči

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes odlikoval brigado, ki ji Ukrajina očita vojne zločine in množične poboje v Buči. Ruski predsednik jih je odlikoval zaradi junaštva in poguma.

Putin je v odloku podal 64. motornostrelski brigadi naziv stražarji, ker so branili domovino in državne interese.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sicer v začetku meseca sporočilo, da je omenjena enota okupirala mesto v bližini Kijeva, kjer je zakrivila vojne zločine. Ob tem so objavili imena, čine in druge osebne podatke članov brigade ter poudarili, da bodo morali odgovarjati za svoja dejanja.

17.30 Ukrajino skrbi, da bo mesto Izjum doletela krvava usoda Buče

Skozi Izjum, pred vojno mesto s približno 46 tisoč prebivalci, poteka glavni koridor do proruske ukrajinske regije Donbas. Tam že več tednov trajajo srditi boji. Mesto naj bi do zdaj zapustila že večina prebivalcev, preostali, gre za številko od deset do 15 tisoč ljudi, pa so že več kot mesec v velikih težavah, saj so ruske oborožene sile po navedbah ukrajinskega vojaškega poveljstva obkolile Izjum. Zadnja večja evakuacija civilistov iz mesta je bila organizirana pred več kot mesecem dni. 

Ostanki ruskega konvoja oklepnikov v bližini Izjuma:

Zaradi tega Ukrajince skrbi ponovitev scenarija iz Buče, mesta, kjer so ruski vojaki po daljšem obleganju in izčrpavanju pobili več sto civilistov. Zakrožile so namreč informacije, da imajo Rusi seznam posameznikov, ki jih je treba uloviti. Gre za prebivalce Izjuma, ki imajo v mestu podjetja, ki so organizirali odpor proti okupatorju, za protivojne aktiviste in posameznike, ki bi lahko posedovali orožje. 

Spomnimo, v Buči so ruski vojaki po navedbah očividcev in ukrajinskih ter mednarodnih obveščevalcev ubili več sto civilistov in jih pokopali v množična grobišča. Večina umrlih se je pred Rusi več tednov skrivala v kleteh. 

Masaker v Buči je šokiral svetovno javnost. | Foto: Twitter/Daily Loud Masaker v Buči je šokiral svetovno javnost. Foto: Twitter/Daily Loud

15.05 Zakrožili so posnetki močno poškodovane križarke Moskva, ki je potonila v četrtek

Profil @ua_industrial je na Twitterju danes zgodaj zjutraj po našem času objavil dve fotografiji in videoposnetek ruske križarke Moskva, ki je 14. aprila potonila v Črnem morju. Čeprav istovetnost posnetkov še ni potrjena, gre po ocenah poznavalcev za avtentične prizore, ki v resnici prikazujejo Moskvo tik pred njeno preobrazbo v enosmerno podmornico. 

Kdo je avtor posnetkov, še ni znano. Lahko bi šlo ali za ruske ali pa za turške mornarje, ki jim je po neuradnih podatkih uspelo rešiti nekaj deset brodolomcev z Moskve.

Križarko sta po navedbah Ukrajine v četrtek zadeli dve njihovi raketi, šlo naj bi za izstrelka neptun. Rusija medtem trdi, da je eksplodiralo skladišče streliva na krovu Moskve, nato pa je ladja potonila zaradi hudega neurja. Čeprav Rusija trdi, da križarke ni potopila ukrajinska vojska, je vseeno napovedala povračilne udarce.

Moskva | Foto: Twitter / ua_industrial Foto: Twitter / ua_industrial

14.13 Rusija objavila posnetek ujetih Britancev, Ukrajina Putinovega zaveznika

Ruska državna televizija je danes objavila posnetek moških, ki ju je opisala kot Britanca, ujeta v spopadih za Ukrajino, ta prosita, da se britanski premier Boris Johnson pogaja o njuni izpustitvi.

Ukrajina je objavila posnetek proruskega politika Viktorja Medvedčuka, ki želi zamenjavo v zameno za evakuacijo iz Mariupola. "Želim prositi ruskega predsednika Vladimirja Putina in ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, da me zamenjata za ukrajinske branilce in prebivalce Mariupola," je v videu, ki so ga objavile varnostne službe Kijeva, dejal Medvedčuk, sicer zaveznik ruskega predsednika. Medvedčuk je na posnetku oblečen v črna oblačila in gleda neposredno v kamero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medvedčuk je po ruski invaziji pobegnil iz hišnega pripora, aretirali so ga pretekli teden na zahodu Ukrajine. Na posnetku Medvedčuk še pravi, da v Mariupolu tamkajšnji vojaki in prebivalci "nimajo možnosti za varen izhod prek humanitarnih koridorjev".

Medvedčuk je eden od najbogatejših Ukrajincev. Znan je po svojih tesnih stikih s Putinom. Je tudi politik. Sam navaja, da je ruski predsednik boter njegovi najmlajši hčerki Darji.

Ločeno je ruska državna televizija danes objavila posnetek, na katerem sta domnevno Britanca, ujeta v boju za Ukrajino, ki prosita, da se britanski premier Boris Johnson pogaja o njuni izpustitvi. Dva oslabljena moška sta se identificirala kot britanska državljana, Shaun Pinner in Aiden Aslin, ki prosita, da ju zamenjajo za Medvedčuka.

Ruska televizija ni navedla, kdo – ruske sile ali proruski separatisti na vzhodu Ukrajine – je pridržal oba moška ali kje so ju pridržali. Posnetek so objavili kot del pogovora z novinarjem Andrejem Rudenkom z ruske državne radiotelevizije VGTRK. Na posnetku Rudenko moškima pokaže posnetek, ki ga je prejšnji teden objavila Oksana Marčenko, Medvedčukova žena, ki zahteva, da njenega moža zamenjajo za oba Britanca. Pripornika nato v angleščini prosita, da ju zamenjajo za tajkuna. Za zdaj ni jasno, ali so moška prisilili, da sta se pojavila na posnetku.

Aslinova mati je prav tako zaprosila za njegovo izpustitev v pogovoru za britanski časnik The Daily Telegraph, ki so ga objavili v petek. Ang Wood je dejala, da je svojega 28-letnega sina prepoznala na ruski televiziji zaradi njegove značilne tetovaže.

"Aiden je pripadnik ukrajinskih oboroženih sil in je kot tak vojni ujetnik in z njim je treba ravnati človeško," je po poročanju časnika dejala Woodova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že predlagal zamenjavo 67-letnega Medvedčuka za Ukrajince, ki so trenutno pridržani v Rusiji. Na vprašanje o morebitni zamenjavi je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pretekli teden poudaril, da Medvedčuk ni ruski državljan, in dejal, da ne ve, ali želi Medvečuk, da se Moskva vmeša v njegov primer. Danes je Peskov obljubil, da bo sporočil kakršenkoli Putinov odziv na idejo.

11.27 Kijev zaradi obstreljevanja že drugi dan ne bo izvedel evakuacij

Ukrajina je danes sporočila, da že drugi dan zapored ustavlja evakuacijo civilistov iz mest ob fronti in mest na vzhodu države. Kijev je ruske sile obtožil, da blokira in obstreljuje evakuacijske poti. "Žal danes, 18. aprila, ne bo humanitarnih koridorjev," je na družbenih omrežjih objavila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

"V nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom ruski okupatorji niso prenehali blokirati in obstreljevati humanitarnih poti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodala podpredsednica ukrajinske vlade. Dodala je, da so z Rusijo potekala "dolga in težka pogajanja" o več poteh, zlasti iz obleganega in uničenega obalnega pristaniškega mesta Mariupol.

Kijev je že večkrat začasno ustavil delovanje humanitarnih koridorjev, ki civilistom omogočajo beg pred ruskimi silami, a današnja objava pomeni najdaljši premor do zdaj, dodaja AFP. 

Ukrajinske oblasti so ob tem ljudi v regiji Donbas na jugovzhodu države pozvale, naj se čim prej umaknejo na zahod in se izognejo obsežni ruski ofenzivi, s katero naj bi ruska stran zavzela regijo. Kijev je Rusijo tudi obtožili namernih napadov na evakuacijsko infrastrukturo, vključno z avtobusi in železniško postajo v Kramatorsku, kjer je bilo v ruskih napadih ubitih več kot 50 ljudi.

8.01 V obstreljevanju mesta Lvov več mrtvih in ranjenih 

Medtem ko ruska vojska nadaljuje ofenzivo predvsem na vzhodu in jugu Ukrajine, so danes o napadih poročali tudi iz zahodnega mesta Lvov, nedaleč od meje s Poljsko. Župan Lvova Andrij Sadovi je danes sporočil, da je mesto danes zjutraj zadelo pet raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z območij, ki so jih zadele rakete, se vije temen dim, prebivalcem pa so svetovali, naj ostanejo v zakloniščih. 

"Trenutno lahko potrdimo, da je šest mrtvih in osem ranjenih. Med žrtvami je tudi otrok," je sporočil regionalni guverner Maksim Kozicki. Rakete so zadele vojaško infrastrukturo in vulkanizerja, je dodal. 

O eksplozijah so danes poročali še iz Dnipra, kjer naj bi po navedbah ukrajinskih oblasti nekatere rakete zadela območja v bližini železniške postaje, poroča britanski BBC.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo v pogovoru za CNN zagotovil, da niso pripravljeni izgubiti ozemlja. Boj za območje Donbasa pa bi lahko pomembno vplival na rezultat vojne, je dodal.

Ob tem je ukrajinski predsednik ponovil poziv Zahodu, naj v Ukrajino čim prej pošlje dodatno orožje in vojaško opremo. "Tako kot ruske sile uničujejo Mariupol, želijo z obličja zbrisati druga mesta in skupnosti na območju Donecka in Luhanska," je posvaril.

Prepričan je, da je še vedno pomemben dialog z Rusijo, vendar je to vse težje zaradi grozot, ki so jih ruski vojaki izvedli v Buči in drugih delih države. "Naša družba si ne želi, da nadaljujemo pogovore," je povedal.

Potem ko se v soboto ukrajinske sile niso odzvale na poziv Moskve, naj zapustijo Mariupol, so se v mestu nadaljevali spopadi.

Vodja tamkajšnje policije Mihajlo Veršinin je v nedeljo za lokalno televizijo povedal, da v jeklarni Azovstal niso le ukrajinski borci, ampak se tam skrivajo tudi številni civilisti, ki so želeli ubežati obstreljevanju. "Ne zaupajo Rusom. Vidijo, kaj se dogaja v mestu, in zato ostajajo na območju tovarne," je povedal.

Nemška tiskovna agencija dpa opozarja, da navedb ni bilo mogočen neodvisno potrditi. Več tisoč ukrajinskih braniteljev naj bi se sicer zabarikadiralo na območju tovarne, večji deli mesta pa naj bi bili že pod nadzorom ruskih sil. V mestu ostaja še okoli sto tisoč ljudi.

Erich Vad
Novice Nemški general, ki je razburil Ukrajince
Vladimir Putin
Novice Je to razlog, da je Putin udaril po Ukrajini ravno letos?
Ne spreglejte