SiolNET. Novice Svet
4,83

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Tonin in Počivalšek o medijski svobodi v Sloveniji

4,83

termometer

interpelacija Zdravko Počivalšek
Foto: STA

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je danes na Twitterju predsedniku vlade Janezu Janši predlagal, naj vlada v Slovenijo povabi misijo Evropske unije, ki bi preiskala stanje medijske svobode v Sloveniji. Toninov predlog je na Twitterju podprl prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, Janša pa je oba tvita poobjavil.

Dimitrij Rupel Siol Plus Dimitrij Rupel: Res zaušnica in sramotilni steber?

Tonin je danes tvitnil, da bi podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova o stanju medijske svobode v Sloveniji največ izvedela, če bi k nam napotila "fact-finding mision", torej misijo za ugotavljanje dejstev. "Štejejo samo dejstva, ostalo je politikantstvo," je še zapisal Tonin.

Toninovemu pozivu se je na Twitterju pridružil minister Zdravko Počivalšek. "Če imajo v Bruslju samo (dez)informacije z ene strani, ne morejo imeti celovite slike stanja, zato bi bil obisk komisarke Jourove dobrodošel," je menil.

Položaj medijev v Sloveniji je bil nazadnje predstavljen v spletnem mediju Politico. Avtorico članka je premier Janez Janša na Twitterju obtožil, da laže. Na njegove obtožbe se je odzvala Evropska komisija. V odzivu so v Bruslju poudarili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

Premier Janša je isti dan na Twitterju zapisal, da "z velikim veseljem sprejmemo v Sloveniji kakršnokoli delegacijo katerekoli institucije, ki bi poskušala dokazati, da so večinski mediji pod nadzorom slovenske vlade. Verjetno bi zadoščal že nekajurni obisk s korektnim prevajalcem, recimo med 18.00 in 22.30 zvečer, pa bi bilo vse jasno".

Evropska komisija s povabilom

Evropska komisija je objavila povabilo k oddaji ponudb za pripravo študije o obstoječih pravilih in pristopih za zagotavljanje pluralnosti medijev in kulturne raznolikosti, so sporočili danes v Bruslju. Študija bo komisiji, državam članicam in nacionalnim regulatornim organom zagotovila celovito analizo, ki bi lahko omogočila vzpostavitev skupnih pristopov na področju vsebin splošnega pomena. To predvidevata tudi decembra predstavljena medijski in avdiovizualni akcijski načrt ter akcijski načrt za evropsko demokracijo.

Zagotovila bo tudi podroben pregled distribucije prihodkov iz oglaševanja, povezanih z medijskimi vsebinami. Predlagala bo mogoče metodologije za ocenjevanje in merjenje pluralnosti medijev ter ukrepe za odpravo pomanjkljivosti, piše STA.

Facebook Digisvet Kaj vse je pripravljen narediti Facebook, da ne bi medijem plačeval za njihove vsebine

Komentarji

64

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Dvomljivec / 22.02.2021. ob 21:14 +46 - 10

  Zanimiva je teza, da v Sloveniji ni medijske svobode, ko 80% medijev pljuva čez JJ, ne glede ali je ta v opoziciji ali na oblasti. Izgleda da prave medijske svobode pri nas res ni, ampak vsekakor večinski mediji niso v rokah JJ, ampak njegovih nasprotnikov.

  +46 - 10
 • ME NE FREGO / 22.02.2021. ob 22:30 +45 - 10

  Tole natepavanje in laganje tujcem kako v Sloveniji "ni svobode medijev" je perverzna manipulacija, ki si jo lahko izmisli le izredno siromašen in poškodovan um. Naj pridejo v Slovenijo pa pogledajo: 90% z globoko državo povezanih levih MSM vsako minuto 24/7 vsak dan, 365 dni mlati in udriha čez Janšo in vlado, popolnoma psihopatsko a brez kakršnihkoli posledic. Da se greš tako lagat v tujino moraš biti popolnoma obupan ali pa popolnoma prifukjen.

  +45 - 10
 • Trdonja / 22.02.2021. ob 20:30 +42 - 10

  Naj pridejo preverit, ali se pri nas ustrahuje in izganja neposlušne novinarje, zaseže številke revij, preden gredo v kioske, čisto vse medije lastniško obvladuje ene stranka, ... Janša je prisegel tej stranki, a le do leta 1988. Tudi, če bo kdo rekel, da kdor je enkrat za diktaturo, je zmeraj za diktaturo, bo moral priznati, kar bo EU odposlanstvo lahko v Sloveniji našlo, najslabšega diktatorja v zgodovini, iz katerega se lahko slehernik dela norca in poziva k smrti, pa se mu nič ne zgodi ...

  +42 - 10
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin