Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 11.16

8 let

Brown namignil na spremembo strategije v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanski premier Gordon Brown je namignil, da bi lahko prišlo v strategiji v Afganistanu do sprememb.

V izjavi v parlamentu je namreč predlagal dialog s silami, ki bi bile pripravljene zapustiti talibane, hkrati pa je odločno zavrnil vsakršna pogajanja s talibanskim vodstvom. Brown je tudi povedal, da bo Velika Britanija Afganistanu med letoma 2009 in 2012 namenila 450 milijonov funtov (626 milijonov evrov) za razvoj in stabilizacijsko pomoč. Britanski premier, ki je v začetku tedna obiskal Afganistan, je tudi povedal, da koalicijske sile dobivajo bitko proti upornikom.

"Napredek je mogoč samo z osamitvijo in odstranitvijo vodstva talibanov"

Pri tem pa je odločno zavrnil vsakršna pogajanja s talibanskim vodstvom. "Napredek je mogoče doseči z osamitvijo in odstranitvijo vodstva talibanov, ne s pogajanji," je dejal. "Sporočilo afganistanskega predsednika Hamida Karzaja nekdanjim upornikom je, da če so se pripravljeni odpovedati nasilju ter spoštovati ustavo in temeljne človekove pravice, potem je zanje prostor v afganistanski legitimni družbi in gospodarstvu," je dejal Brown.

Brown: 5000 talibanskih borcev je že položilo orožje

"Gre za proces, ki bi ga Velika Britanija rada promovirala," je dejal Brown. V namigu na novo strategijo, katere cilj bi bil ločitev zmernih sil od skrajnih voditeljev, je Brown še povedal, da je 5000 talibanskih borcev že položilo orožje. V Afganistanu je v minulih šestih letih umrlo 86 britanskih vojakov, polovica v letošnjem letu. Velika Britanija pa namerava do konca leta povečati število svojih vojakov s sedanjih nekaj več kot 6000 na okoli 7700.

Britanska vojska prepušča nadzor Basre iraškim silam Britanska vojska bo varnostni nadzor Basre, province na jugu Iraka, v nedeljo prepustila iraškim silam, je sporočil tiskovni predstavnik iraške vlade Ali al Babag. Novico je prav tako potrdila britanska vojska. Babag je pojasnil, da so se za ta korak odločili, ker so iraške sile zadostno pripravljene na prevzem nadzora in lahko zagotovijo varnost v pokrajini.

Ne spreglejte