Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2011,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

volitve referendum

Četrtek, 5. 5. 2011, 12.47

8 let

Britanci odločajo o spremembi volilnega sistema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanci na referendumu odločajo o spremembi volilnega sistema. Na izbiro imajo ohranitev dosedanjega večinskega sistema ali pa uvedbo približka proporcionalnemu sistemu, t.i. alternativni sistem.

Volišča so se po državi odprla ob 8. uri po srednjeevropskem času, volivci pa lahko svoj glas oddajo vse do 23. ure po srednjeevropskem času. Kako se bodo volivci odločili, naj bi bilo znano šele v petek pozno zvečer, saj bodo glasove začeli preštevati v petek ob 17. uri po srednjeevropskem času. Sedaj velja sistem "prvi mimo ciljne črte" Britanski volivci odgovarjajo na preprosto vprašanje o tem, ali želijo, da se v državi ohrani dosedanji večinski volilni sistem, bolj poznan kot sistem "first-past-the-post" (prvi mimo ciljne črte), ali pa naj ga nadomesti t.i. alternativni volilni sistem.

V skladu z dosedanjim sistemom je v volilni enoti izvoljen kandidat, ki prejme večino glasov. Alternativni sistem, v katerem volivci razvrstijo kandidate po želenem vrstnem redu, pa določa izvolitev kandidata, ki prejme vsaj 50 odstotkov glasov. Če si takšnega deleža ne zagotovi nihče, iz štetja izpade kandidat z najmanj glasovi, njegove glasovnice pa na podlagi preostalih podeljenih glasov porazdelijo med ostale kandidate. Postopek se nadaljuje, dokler nekdo ne doseže 50-odstotnega praga za izvolitev.

Javnost spremembam ni naklonjena Glede na javnomnenjske raziskave Britanci naj ne bi podprli novega sistema, za kar se zavzema tudi britanski premier David Cameron. Raziskava časnika Guardian kaže, da naj bi za reformo glasovalo le 32 odstotkov volivcev, proti pa 68 odstotkov.

Nasprotujoča si mnenja znotraj koalicije Glasovanje sledi ostri volilni kampanji, v kateri so si konservativci in liberalni demokrati, sicer koalicijski partnerji, izmenjali precej ostrih besed. Referendum je namreč na zahtevo liberalnih demokratov, ki so si že leta prizadevali za reformo volilnega sistema, del koalicijskega dogovora. Konservativci spremembi volilnega sistema ostro nasprotujejo.

Volitve v škotski parlament ter v severnoirsko in valižansko skupščino Hkrati z referendumom potekajo tudi volitve v škotski parlament ter v severnoirsko in valižansko skupščino. V velikem delu Anglije poleg tega potekajo lokalne volitve.

Ne spreglejte