SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brexit: vlada pripravlja zakon, ki bo zagotovil pravice slovenskih državljanov

0,04

termometer

Brexit
Foto: Reuters

Evropski voditelji so pozvali London k več jasnosti, preden bodo odločali, ali bodo podprli preložitev izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, kar naj bi se zgodilo čez dva tedna. Naša vlada pa je danes na dopisni seji določila besedilo predloga zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v primeru izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije brez dogovora.

brexit Siol Plus Malce drugačen brexit – poročilo iz Londona

Z njim želi predvsem zagotoviti ohranitev pravic slovenskih državljanov v Veliki Britaniji in britanskih v Sloveniji.

Vlada se tako pripravlja na brexit brez dogovora z 29. marcem. Britanski poslanci so sicer v četrtek z veliko večino podprli preložitev brexita in novo glasovanje o ločitvenem sporazumu, ki so ga že dvakrat zavrnili. A s preložitvijo bodo morale soglašati tudi druge članice. To naj bi bila ena od glavnih tem vrha EU prihodnji teden v Bruslju.

Zakon za ohranjanje pravice

Namen predlaganega zakona je ohraniti pravice iz naslova socialnega zavarovanja, dostopa do trga dela, čezmejnega izvajanja storitev, vzajemnega priznavanja poklicnih kvalifikacij in pravice do družinskih prejemkov in štipendij v obdobju do 31. decembra 2020. Po tem obdobju pa se predvideva vzpostavitev trajnejše rešitve, so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

"S predlaganimi spremembami želimo slovenskim državljanom v Združenem kraljestvu in njihovim državljanom pri nas zagotoviti ohranitev pravic, kot je na primer pokojninska doba, doba, ki je osnova za nadomestilo za primer brezposelnosti, nadomestila iz naslova starševskega varstva in drugo," pojasnjujejo.

Poudarjajo pa, da je za britanske državljane za dostop do nekaterih pravic predvidena recipročnost, kar pomeni, da se posamična pravica zagotovi le, če imajo primerljivo pravico v Veliki Britaniji tudi slovenski državljani.

brexit Foto: Getty Images Predlog obravnava tudi Britance, ki živijo v Sloveniji

Predlog zakona določa tudi prehodno obdobje po brexitu, v katerem bodo lahko Britanci še naprej zakonito prebivali v Sloveniji na podlagi dovoljenj, ki so jim bila izdana kot državljanom EU.

Zakon jim bo omogočil pridobitev dovoljenja za prebivanje, kakršna se v obliki biometričnih izkaznic izdajajo državljanom tretjih držav, omogočilo pa se jim bo tudi, da pridobijo status rezidenta za daljši čas.

Zakon bo za Britance prav tako uredil pravice turističnega bivanja v Sloveniji do 90 dni, če bodo v Slovenijo prišli pred datumom izstopa iz Evropske unije. Če pa pred brexitom ne bodo imeli veljavnega potrdila o prijavi prebivanja oziroma dovoljenja za prebivanje, v Slovenijo pa bodo vstopili po izstopu Združenega kraljestva iz EU, pa bodo glede njihovega vstopa, bivanja in zapustitve veljale določbe zakona o tujcih, ki veljajo za državljane držav, ki niso članice Evropskega gospodarskega prostora, so še sporočili iz Ukoma.

Evropski voditelji od Londona zahtevajo pojasnila

"Zelo jasno je, da morajo naslednji koraki, naslednji predlogi, kako nadaljevati, priti iz Velike Britanije," je danes dejal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert.

Iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona pa so sporočili, da morajo, če bodo britanski poslanci trenutni ločitveni sporazum spet zavrnili, predstaviti jasen in alternativen načrt, sicer bo moralo Združeno kraljestvo zapustiti EU brez dogovora.

Brexit Novice Britanski poslanci podprli preložitev brexita

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin