Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2017,
18.13

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

brexit Velika Britanija Evropska unija

Sreda, 29. 11. 2017, 18.13

6 let, 4 mesece

Brexit: Evropski parlament poziva k napredku v pogajanjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
brexit, Velika Britanija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropski parlament je danes poudaril, da je za začetek druge faze v pogajanjih o brexitu nujen večji napredek na področjih pravic državljanov in meje na irskem otoku. Ob tem je koordinator Evropskega parlamenta za brexit Guy Verhofstadt v pismu glavnemu pogajalcu EU Michelu Barnierju opozoril, da so na enem ključnem področju celo nazadovali.

"Ostaja več pomembnih težav, ki zastavljajo vprašanje, ali je bil dosežen zadosten napredek," je zapisal Verhofstadt po današnjem srečanju parlamentarne skupine za brexit s predstavniki parlamentarnih odborov za zaposlovanje in socialne zadeve, državljanske svoboščine ter pravosodje in notranje zadeve.

Ključno je vzpostaviti mehanizme za zagotovitev proporcionalnosti

Na srečanju so, kot piše v pismu, pri vprašanju pravic državljanov ugotovili napredek od začetka pogajanj, a opozorili na več zadev. Tako za Evropski parlament ni sprejemljiva različna obravnava družinskih članov državljanov EU, na primer glede na to, ali so se otroci rodili pred brexitom ali po njem.

Zanje je ključno tudi vzpostaviti potrebne mehanizme za zagotovitev proporcionalnosti ter zaščite in podpore državljanom EU, tudi najbolj ranljivim.

"Ponudba Velike Britanije je blizu zahtevam EU"

Predlogi, ki jih je v pogajanjih o brexitu dala Velika Britanija o finančni poravnavi, so že "zelo blizu" temu, kar zahteva EU, je danes dejal evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan.

Komisar, ki prihaja iz Irske, je še izrazil upanje, da bo London izpolnil zahteve unije o meji na irskem otoku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zelo bi pozdravil dejstvo, da je Velika Britanija dala predloge, ki so zelo blizu temu, kar zahteva 27 članic unije, da bi dosegli dogovor o prvem delu dnevnega reda, finančni poravnavi," je Hogan dejal novinarjem. Izrazil je pričakovanje, da bodo v prihodnjih dneh  podoben napredek, kot se je v zadnjih 24 urah zgodil glede finančne poravnave, dosegli tudi pri vprašanju Irske.

Ne spreglejte