Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 12. 2021,
16.24

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Koronavirus Boris Johnson

Nedelja, 12. 12. 2021, 16.24

2 leti, 4 mesece

Božični kviz v prostorih vlade. Je britanski premier kršil covidna pravila?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Britanski premier Boris Johnson se sooča z očitki, da je kršil ukrepe za preprečevanje širjenja covid-19, ki jih je sprejela njegova vlada. Časnik Sunday Mirror je danes objavil fotografijo, na kateri premier v vladnih prostorih gosti božični kviz, čeprav je bilo takrat v Londonu prepovedano druženje oseb iz različnih gospodinjstev.

Fotografija je bila posneta decembra lani na Downing Streetu. Na njej je videti Johnsona, ki sedi za mizo med dvema sodelavcema, odetima v božično okrasje, in prebira vprašanja.

Fotografija, ki potrjuje govorice o božičnih zabavah v vladnih kabinetih

V uradu britanskega premierja trdijo, da je bil dogodek organiziran v skladu s takrat veljavnimi ukrepi in da je šlo za "virtualni" kviz, ki se ga je premier udeležil le na kratko, da bi se zahvalil ekipi za trdo delo med soočanjem z epidemijo. Tudi državni sekretar Nadhim Zahawi je za televizijo Sky News povedal, da gre za nepomembno zadevo. "Številni ljudje po državi so imeli takšne Zoom večerne kvize," je dejal.

A opozicijski laburisti vztrajajo, da je to še en dokaz "vladne kulture nespoštovanja pravil". Že pred tem so se namreč širile govorice, da so lani v vladnih kabinetih potekale božične zabave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta teden je zaokrožil videoposnetek, ki prikazuje Johnsonovo takratno predstavnico za medije Allegro Stratton, svetovalca Eda Oldfielda in druge člane osebja, kako se med vajo za novinarsko konferenco 22. decembra lani šalijo na račun domnevne zabave. Strattonova na posnetku odgovarja na vprašanja glede zabave, ki naj bi potekala 18. decembra, in med drugim izjavi, da je bila "ta izmišljena zabava poslovni sestanek", na njem pa da niso ohranjali medsebojne razdalje.

Strattonova je po objavi posnetka odstopila. V solzah je dejala, da bo do konca življenja obžalovala svoje izjave glede dogodka. Razume tudi jezo, ki jo občutijo državljani. Ob tem ni komentirala, ali se je zabava v resnici zgodila.

Britanski parlament bo sicer prihodnji teden glasoval o najnovejših vladnih predlogih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Ti zajemajo obvezno potrdilo o cepljenju proti covid-19 na večjih dogodkih, nošenje obrazne maske v večini pokritih javnih prostorov in delo od doma, kjer je mogoče.

Boris Johnson
Novice Veselje ob rojstvu sedmega otroka sta mu pokvarili aferi
Velika Britanija covid-19
Novice Na Otoku zaostrujejo ukrepe proti covidu
Ne spreglejte