Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2019,
22.20

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

51

Natisni članek

Angela Merkel Nemčija CDU volitve

Nedelja, 1. 9. 2019, 22.20

4 leta, 7 mesecev

Merklova si lahko oddahne, črni scenarij se najverjetneje ne bo uresničil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

51

Angela Merkel | Nemška kanclerka Angela Merkel si lahko oddahne, črni scenarij se najverjetneje ne bo uresničil. | Foto Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel si lahko oddahne, črni scenarij se najverjetneje ne bo uresničil.

Foto: Reuters

Na današnjih volitvah v nemških zveznih deželah v Brandenburgu in na Saškem so glede na rezultate vzporednih volitve doslej vladajoče stranke skupaj osvojile največ glasov, a so utrpele precejšnje izgube na račun populistične skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na ocene javnih televizij ARD in ZDF na podlagi delnih neuradnih izidov volitev je na Saškem CDU pod vodstvom dosedanjega predsednika deželne vlade Michaela Kretschmerja dobila od 32,2 do 32,5 odstotka glasov, kar je manj kot pred petimi leti, ko jih je dobila 39,4 odstotka.

AfD je na Saškem s 27,7 do 27,8 odstotka glasov zabeležila svoj najboljši rezultat doslej v vseh nemških deželah. Pred petimi leti je na primer v tej deželi na območju nekdanje Nemške demokratične republike dobila 9,7 odstotka podpore volivcev.

Tretje mesto se z 10,1 do 10,3 odstotka obeta Levici, ki ji je podpora prav tako občutno padla z 18,9 odstotka leta 2014. SPD, ki je bila skupaj s CDU v saški deželni vladi, pa se obeta peto mesto s 7,7 do 7,8 odstotka glasov, kar je za skoraj pet odstotnih točk manj kot pred petimi leti. Zeleni lahko računajo na 8,2 do 8,5 odstotka glasov. kar je skoraj tri odstotne točke več kot pred petimi leti.

Populistična skrajno desna Alternative za Nemčijo (AfD) na volitvah ni zmagala, je pa izboljšala svoj volilni odstotek. | Foto: Reuters Populistična skrajno desna Alternative za Nemčijo (AfD) na volitvah ni zmagala, je pa izboljšala svoj volilni odstotek. Foto: Reuters

V Brandenburgu, deželi, ki obkroža prestolnico Berlin, sta doslej vladajoči SPD in Levica prav tako zabeležili slabši rezultat kot leta 2014, vendar pa bi skupaj še vedno lahko ohranili koalicijo na deželni ravni. SPD pod vodstvom predsednika deželne vlade Dietmarja Woidkeja lahko glede na ocene na podlagi prvih delnih neuradnih izidov računa na od 26,0 do 26,2 odstotka glasov. Pred petimi leti je SPD prejela 31,9 odstotka podpore.

Tudi v Brandenburgu se je AfD zavihtela na drugo mesto. Prejela naj bi med okoli 23,5 odstotka glasov, kar je skoraj še enkrat več kot leta 2014, ko je prejela 12,2 odstotka glasov.

Na tretje mesto se je sicer uvrstila CDU s 15,6 odstotka, kar je nekaj več kot sedem odstotnih točk manj kot pred petimi leti. Podoben padec so zabeležili tudi na Levici, kjer jim je podpora z 18,6 odstotka leta 2014 padla na od 10,7 do 10,8 odstotka glasov.

Položaj so v tej zvezni deželi izboljšali tudi Zeleni in bi se z 10,8 odstotka glasov (6,2 odstotka leta 2014) lahko izenačili z Levico. Je pa to tudi najboljši rezultat doslej v obeh zveznih deželah.

Liberalci (FDP) so medtem ostali zunaj obeh deželnih parlamentov. Niso presegli petodstotnega volilnega praga, še navaja dpa. Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters

 

Angela Merkel
Novice Orban na pikniku o Merklovi: Madžarski narod jo zelo ceni

Napovedi se niso uresničile

Na podlagi teh izidov naj bi CDU v saškem deželnem parlamentu dobila 45 sedežev, AfD med 30 in 39, Levica 14, Zeleni 11 ali 12 in SPD 10 ali 11. V brandenburškem deželnem parlamentu pa naj bi SPD zasedla 25 sedežev, AfD 23, Levica 10, CDU 15 in Zeleni 10.

Napovedi javnomnenjskih raziskav, ki so napovedovale celo zmago desničarskih populistov v AfD, se tako niso uresničile. AfD je sicer v teh dveh nekdanjih vzhodnonemških deželah osvojila največ glasov na majskih volitvah v Evropski parlament, na Saškem pa tudi na volitvah v zvezni parlament leta 2017. V zadnjih tednih pa so vladajoče stranke očitno le izboljšale rezultat. Predsednik saške deželne vlade Kretschmer je v prvem odzivu že izrazil zadovoljstvo nad izidom, še poroča dpa.

Ne spreglejte