Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 5. 2014,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nato Rusija Ukrajina

Sreda, 7. 5. 2014, 14.29

8 let

Bo več Natovih vojakov v vzhodni Evropi ustavilo Rusijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zveza Nato namerava na politiko Rusije v Ukrajini odgovoriti z okrepitvijo svojih vojaških sil v državah vzhodne Evrope, ki so zdaj članice zveze.

Kot pravi glavni poveljnik sil zveze Nato, ameriški general Philip Breedlove, bodo ta predlog posredovali voditeljem držav Nata, na prihodnjem vrhu zveze septembra v Wallesu pa naj bi se opredelili do tega, ali je strategija zveze v vzhodni Evropi pravilna in kako jo zastaviti drugače.

"V prihodnje se moramo znati odzvati na vzorec, ki smo ga videli na Krimu in v vzhodni Ukrajini," je poudaril Philip Breedlove.

Po krimskem scenariju Zaskrbljenost nad tem, da Rusija v vzhodni Ukrajini nadaljuje po podobnem scenariju kot na Krimu, je izrazila tudi pomočnica državnega sekretarja ZDA za območje Evrope in Evrazije Victoria Nuland.

"Najprej povzročite nemire v mestih, v katerih še pred dvema mesecema ni bilo nobenih težav, potem prestrašite mestno prebivalstvo in izpeljete fiktivne referendume o neodvisnosti," je rusko shemo opisala Victoria Nuland ob prihajajočih referendumih v tako imenovanih Doneški in Luganski narodni republiki, ki bosta v nedeljo, 11. maja.

Kot je še v pisni izjavi, objavljeni na spletni strani komiteja za mednarodne odnose v ameriškem senatu, sporočila Nulandova, Rusija ni izpolnila prav nobene od svojih zavez s konference v Ženevi.

Tako na primer ni pozvala proruskih separatistov, naj zapustijo vladne zgradbe v vzhodni Ukrajini in predajo orožje. Po njenih besedah so proruski aktivisti zajeli 35 poslopij ter tri televizijske in radijske postaje v 24 mestih, piše ruska izdaja spletnega BBC.

"Putinova formula: intervencija v tujini, represija doma" Ob tem se je pomočnica ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja obregnila tudi ob stanje v Rusiji, pri čemer je še posebej poudarila krepitev nadzora nad mediji in kremeljske politike enoumja. "Nepremišljena dejanja ruskega vodstva v Ukrajini so preusmerila pozornost svetovne javnosti od pritiskov na državljanske svoboščine v Rusiji. Putinova formula je preprosta: intervencija v tujini in represija doma," je še poudarila Nulandova.

Je Nato obljubil Rusiji, da se ne bo širil do njenih meja? Glavni poveljnik zveze Nato Philip Breedlove pravi, da so poteze Nata z načrtovano krepitvijo sil v vzhodni Evropi obrambnega značaja, radi bi zaščitili članice zveze, Rusije ne želijo sprovocirali.

Breedlove, ki je tudi poveljnik ameriških sil v Evropi, meni, da je strateški obrat ZDA proti Aziji, kar se kaže tudi v manjšem številu vojakov v Evropi, vplival na slabšo pripravljenost evropskih zaveznikov, da bi izpolnjevali svoje obveznosti v okviru Nata.

Trenutno so kopenske, pomorske in zračne sile zveze Nato navzoče v Pribaltiku, na Poljskem in v Romuniji, vendar le do konca letošnjega leta.

Pred kratkim je ruski obrambni minister Sergej Šojgu izjavil, da se je "izjemno povečala aktivnost ameriške vojske in zveze Nato v vzhodni Evropi in v bližini ruske meje".

Kot še trdijo v Kremlju, so ZDA in Nemčija leta 1990 obljubile, da se Nato ne bo širil v osrednjo in vzhodno Evropo in da ne bo gradil vojaške infrastrukture ob meji z Rusijo. V zvezi Nato pa so te trditve Moskve odločno zanikali in poudarili, da takšne obljube nikoli ni bilo, še navaja ruski spletni BBC.

Rasmussen: Vrnitev k hladni vojni – Rusija sovražnik, ne partner Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je pred časom opozoril Rusijo, naj preneha destabilizirati razmere v Ukrajini, morebitno rusko vojaško intervencijo pa je označil za zgodovinsko napako.

"Rusija se do Nata vse bolj vede kot sovražnik, ne kot partner," je še dodal Rasmussen.

Ne spreglejte