Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2013,
19.48

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

New York Bill de Blasio

Sreda, 16. 10. 2013, 19.48

4 leta, 11 mesecev

Bo New York za župana dobil nekdanjega socialista?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lahko bi se zgodilo, da bi na čelo finančne prestolnice sveta stopil človek, ki je bil levičarski aktivist v Nikaragvi.

"Rad poslušam. Kaj je narobe s poslušanjem," sprašuje Bill de Blasio, kandidat demokratov za novega župana mesta New York. Do zdaj je kot član mestnega sveta pod prste gledal newyorškemu županu Bloombergu, zdaj želi sam prevzeti položaj prvega v mestu. Pol poti je že opravil, prepričljivo je zmagal na primarnih demokratskih volitvah in javnomnenjske raziskave kažejo, da bo zelo verjetno dobil tudi novembrske volitve. Demokratični socialist V poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je Bill de Blasio kot 26-letni mladenič odšel v Nikaragvo in se postavil na stran vladajočih sandinistov. V latinskoameriško državo, ki jo je Reaganova administracija označila za komunistično nevarnost, je šel kot humanitarni delavec. Ni se ukvarjal samo z razdeljevanjem hrane, v devetdesetih letih se je vrnil domov prepričan, da leva politika lahko deluje na državi ravni – skoraj bogokletne besede za ZDA. Njegovih takratnih političnih besedil zdaj ni mogoče najti na njegovi predvolilni spletni strani. Na novinarsko vprašanje, ali želi Nikaragvo odriniti kot mladostniško zablodo, pa kljub temu odgovarja: "Ne. To je bil odziv na takratno ameriško zunanjo politiko, sem demokratični socialist."

Enakost Bill de Blasio danes svojo politiko gradi na obljubah, da bo izboljšal javno šolstvo v mestu, zdravstveni sistem, da bo obdavčil meščane, ki zaslužijo več kot pol milijona dolarjev na leto. Pravi, da je treba razviti še druge dele gospodarstva, ne le financ. Nagovarja mlade, priseljence, študente, afroameriške družine. Njegov moto je enakost. Ko zapolniš prazni prostor in prisluhneš ljudem O tem, da je precej neznan, kroži šala: "Zakaj prav Di Marzio?" " Misliš, Di Blasio?" "Seveda, oprosti, zakaj torej prav on?" "Ker ni ne Bloomberg ne Wiener."

Michael Bloomberg je newyorški župan vse od leta 2001, analitiki verjamejo, da preprosto predolgo, da bi ga kdo še rad videl na tem položaju. Demokrat Anthony Wiener se je iz resne tekme za prvega moža velikega jabolka izločil sam. Poleti, pred začetkom demokratske konvencije in dve leti po tem, ko so mediji prvič razkrili, da ženskam pošilja svoje gole fotografije, se je spet izkazalo, da se "razvade" kar ne more znebiti.

Prazni prostor je torej zapolnil Di Blasio. Ni mu bilo treba narediti drugega kot prisluhniti ljudem, ki se pritožujejo, da jih župan Bloomberg ne sliši, da se je New York po padcu Lehman Brothers spremenil celo bolj kot po 11. septembru, da najbolj razburljivo mesto na svetu postaja izključujoče in si vse več ljudi s plačo ne more privoščiti najemnine, medtem pa banke v mestu še vedno ostajajo prevelike, da bi bankrotirale.

Ne spreglejte