Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2020,
19.39

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Natisni članek

princ Andrew Jeffrey Epstein posilstvo škandal

Petek, 3. 7. 2020, 19.39

3 leta, 9 mesecev

Bo moral princ Andrew pred sodnikom pričati o spolnem škandalu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

princ Andrew | Otoški mediji že spet špekulirajo o tem, da bo princ Andrew moral pričati pred sodiščem v ZDA, nekateri pišejo celo o možni izročitvi princa ameriškim preiskovalcem. | Foto Getty Images

Otoški mediji že spet špekulirajo o tem, da bo princ Andrew moral pričati pred sodiščem v ZDA, nekateri pišejo celo o možni izročitvi princa ameriškim preiskovalcem.

Foto: Getty Images

V luči aretacije Ghislaine Maxwell, nekdanje sodelavke in ljubice Jeffreya Epsteina, se ponovno odpira razprava o povezavi britanskega princa Andrewa s škandalom, v katerega je bil vpleten prej omenjeni pokojni ameriški milijonar. Otoški mediji tako že spet špekulirajo o tem, da bo vojvoda yorški moral pričati pred sodiščem v ZDA, nekateri pišejo celo o možni izročitvi princa ameriškim preiskovalcem.

Trendi Aretirali nekdanjo ljubico in sodelavko Jeffreyja Epsteina

Na britanskega princa Andrewa so preiskovalci v ZDA v preteklosti že pritiskali, da bi sodeloval v preiskavi, vendar neuspešno, zaradi česar je bil odstavljen ameriški državni tožilec Geoffrey Berman. Trenutna tožillka v primeru Audrey Strauss, se prav tako na različne načine trudi princa pripraviti k sodelovanju: ''Princ Andrew je vedno dobrodošel k pogovoru z nami, radi bi pridobili njegovo izjavo.''

Princa Andrewa k izjavi pravno ne veže nič. Čeprav je sin britanske kraljice Elizabete II. v preteklosti že izjavil, da bo sodeloval v preiskavi. pa ameriško tožilstvo trdi, da je princ zanje popolnoma "zaprl svoja vrata", piše The Independent. Pomembno je poudariti, da princ Andrew za zdaj ni v preiskavi, zato je celotno razmerje med njim in ameriškim pravosodnim ministrstvom odvisno od prinčeve dobre volje. Tudi če bi princ dobil sodni poziv, se mu nanj ni treba odzvati, razen v primeru, če bi bil v času poziva v ZDA.

Jeffreyja Epsteina so aretirali lani in avgusta se je obesil v celici newyorškega zapora, potem ko mu je sodišče zavrnilo varščino. | Foto: Reuters Jeffreyja Epsteina so aretirali lani in avgusta se je obesil v celici newyorškega zapora, potem ko mu je sodišče zavrnilo varščino. Foto: Reuters

Na opazke o nesodelovanju so se odzvali tudi viri blizu princu Andrewu, ki zatrjujejo, da je princ v zadnjem mesecu dvakrat komuniciral z ameriškim ministrstvom za pravosodje. Ob tem zatrjujejo, da je ravno ameriško ministrstvo tisto, ki se že nekaj časa ni oglasilo princu. 

Britanski sodni organi se za zdaj še niso odločili pritisniti na princa Andrewa, verjetno zaradi strahu pred smrtno kaznijo v ZDA, obenem pa princa prav tako ga ščiti zakon iz leta 1975, ki pravi, da se osebi ni treba izrekati v postopku, če bi bila s tem ogrožena nacionalna varnost Združenega kraljestva.

Spomnimo, Virginia Giuffe naj bi bila prisiljena v spolne odnose z Epsteinovimi prijatelji pri 17 letih, med njimi pa naj bi bil tudi britanski princ Andrew. Otoška javnost je bila zgrožena nad prinčevimi poskusi zagovarjanja svojega razmerja z Epsteinom v intervjuju, ki ga je lani objavil BBC.

Med drugim se je princ Andrew izgovarjal, da je pri takrat že obsojenem spolnem prestopniku prenočil, ker je tako pač bilo najbolj praktično. Virginia je noč s princem opisala do potankosti natančno, med drugim je dejala tudi, da se je princ izjemno potil, ko sta plesala. Odgovor na novinarkino vprašanje je bil več kot zanimiv: "Skoraj nikoli se ne potim, to pa zato, ker sem bil ustreljen v falklandski vojni. Adrenalin, ki mi ga je takrat pognalo po žilah mi preprečuje, da se potim."

Na resnejša vprašanja je Andrew odgovarjal izjemno nesuvereno. Ko mu je novinarka povedala, da bi moral nekaj posumiti, s tem se strinja tudi pravna ekipa Giuffove, je princ odgovoril le, da so vse grozote, ki so se zgodile v Epsteinovih vilah, šle mimo njega.

 

Ne spreglejte