Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
8.09

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Rusija Emanuel Macron Ukrajina

Torek, 27. 2. 2024, 8.09

2 meseca, 1 teden

Bo Evropa poslala vojsko v Ukrajino? Macron ne izključuje ničesar.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Emmanuel Macron | "Splošno spoznanje danes je, da je ogrožena varnost vseh nas," je v Elizejski palači približno 25 visokim predstavnikom držav povedal Macron. | Foto Reuters

"Splošno spoznanje danes je, da je ogrožena varnost vseh nas," je v Elizejski palači približno 25 visokim predstavnikom držav povedal Macron.

Foto: Reuters

Vedenje Rusije postaja vse agresivnejše tako na politični ravni kot na fronti, je na srečanju visokih predstavnikov držav v Parizu, ki se ga je udeležil tudi premier Robert Golob, izjavil francoski predsednik Emmanuel Macron. Zaveznice je ob tem pozval k okrepitvi pomoči Ukrajini. Kot je še dejal, ne želi izključiti pošiljanja kopenskih sil v Ukrajino, a je ob tem dodal, da med udeleženci sestanka glede tega ni bilo konsenza.

Na srečanju v Parizu se je po poročanju Guardiana sploh prvič zgodilo, da so države odkrito razpravljale o možnostih pošiljanja vojakov v Ukrajino. 

Na slovenskem ministrstvu za obrambo so za Radio Slovenija pojasnili, da ne razpravljajo o možnostih pošiljanja Slovenske vojske v Ukrajino.

termobarične rakete, TOS-1 a
Novice Novi ruski napadi na Ukrajino

Macron: Ogrožena je varnost vseh nas

"Splošno spoznanje danes je, da je ogrožena varnost vseh nas," je v Elizejski palači približno 25 visokim predstavnikom držav povedal Macron. Ob tem je opozoril, da vojna v Ukrajini vstopa v tretje leto, vedenje Moskve na politični ravni in na fronti pa postaja vse agresivnejše.

V luči tega je zaveznice pozval k okrepljeni podpori Ukrajine. "Smo namreč v procesu zagotavljanja naše varnosti danes in jutri," je še dodal.

Med približno 25 voditelji in visokimi predstavniki držav, ki so se udeležili konference, so med drugim tudi nemški kancler Olaf Scholz, poljski predsednik Andrzej Duda in tudi slovenski premier Robert Golob. Udeležence je prek videopovezave nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Evropski parlament Strasbourg
Novice Evropski parlament o smrti Navalnega, obrambi in pomoči Ukrajini

"Putinu želimo poslati jasno sporočilo"

Srečanje v Parizu je priložnost, da udeleženci ponovno potrdijo svojo enotnost in odločenost pri podpori Ukrajine v njenem boju proti ruski agresiji, je še pred srečanjem sporočilo francosko predsedstvo.

Neimenovani francoski uradnik je medtem za AFP pojasnil, da mora srečanje ovreči vsak vtis, da stvari propadajo po neuspehih Ukrajine na bojišču. "Putinu želimo poslati jasno sporočilo, da v Ukrajini ne bo zmagal. Tudi če nove napovedi pomoči ne bodo načrtovane, bodo udeleženci preučili načine za boljše in odločnejše ukrepanje," je še dodal.

Napad na Kijev
Novice Šokantni prizori, ki jih bo nemogoče pozabiti #video
Ne spreglejte