Bo Donald Trump z vojsko napadel Severno Korejo?

Strateškega potrpljenja s Severno Korejo je konec, je v Seulu izjavil ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Kot je dejal, razmišljajo o novih diplomatskih, varnostnih in gospodarskih ukrepih proti režimu v Pjongjangu. Ena od možnosti je po njegovih besedah tudi vojaško posredovanje.

ZDA bi se lahko pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa odločile tudi za vojaško posredovanje v Severni Koreji.

ZDA bi se lahko pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa odločile tudi za vojaško posredovanje v Severni Koreji. Foto: Reuters

"Vsekakor si ne želimo vojaškega spopada. Če bodo zvišali grožnjo svojega oborožitvenega progama na raven, ki po našem prepričanju terja ukrepanje, pa obstaja ta možnost," je pojasnil Tillerson.

ZDA napovedujejo nov pristop

Tillerson je na prvi turneji po Aziji v vlogi ameriškega zunanjega ministra. V sredo je v Tokiu izjavil, da 20 let trajajoča prizadevanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje niso prinesla rezultata. Napovedal je nov pristop, pri čemer se ni spuščal v podrobnosti.

Severna Koreja si že dolgo prizadeva postati jedrska sila. Prvi podzemni jedrski poskus v znak kljubovanja mednarodni skupnosti je izvedla leta 2006. Sledili so še štirje poskusi, od tega dva lani.

Ameriški državni sekretar bo turnejo nadaljeval na Kitajskem

Tillerson je prepričan, da Severni Koreji ne bi smeli dopustiti ohranitve zdajšnje ravni tehnologije orožja. "S tem bi imela Severna Koreja znatne zmogljivosti, ki bi predstavljale resnično grožnjo," je menil. Ameriški državni sekretar bo turnejo nadaljeval na Kitajskem.

"Severna Koreja se obnaša zelo slabo. Že leta se 'igra' z ZDA. Kitajska je naredila malo v pomoč," je medtem ameriški predsednik Donald Trump zapisal na Twitterju.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • MarkJurko / 17.03.2017. ob 16:55

    Ljudje, bodite prijazni med seboj in se imejte radi in si pomagajte. Teh par vodilnih tepčkov, ki mislijo, da nekaj pomenijo v svetu, bodo uničili tako živelj kot zemljo. In vse to, da bi dokazali, da se jih je treba bati, nihče pa noče narediti nič za svoje državljane. Mogoče kje že, ampak v tako malem obsegu, da je manj kot kaplja v morje.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano