SiolNET. Novice Svet
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo dogovor med Združenim kraljestvom in EU padel v vodo?

0,14

termometer

Brexit |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel dvomi, da bi lahko Združeno kraljestvo in Evropska unija kmalu dosegla dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu, čeprav danes zvečer na pogovore v Bruselj prihaja britanski premier Boris Johnson. Po njenih besedah je dogovor še vedno mogoč, a bo EU zavrnila nesprejemljive pogoje.

"Še vedno obstajajo možnosti za dogovor," je danes v nemškem bundestagu povedala Merklova. Posvarila je, da "ne smemo ogroziti celovitosti enotnega trga", navaja STA. "Mislim, da jutri še ne bomo vedeli, ali smo bili uspešni ali ne. Tega ne morem obljubiti, a še vedno si prizadevamo za to," je poudarila kanclerka, katere država trenutno predseduje Svetu EU.

Pogoje, ki zanje ne bodo sprejemljivi, bodo zavrnili

Poudarila je, da mora EU ohraniti svoje skrajne meje v pogajanjih. Dejala je, da bodo pogoje, ki zanje ne bodo sprejemljivi, zavrnili, tudi če bi to pomenilo konec pogajanj brez dogovora o prihodnjih odnosih. Izpostavila je tudi pomen enakih konkurenčnih pogojev. "Ne moremo kar reči, da o tem ne bomo govorili," je povedala Merklova. Dodala je, da "bomo v nasprotnem primeru končali nepravične konkurenčne pogoje", še piše STA.

Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pogajanja o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom se bodo nadaljevala danes zvečer s srečanjem britanskega premierja Borisa Johnsona in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Na srečanju v Bruslju bosta pregledala razlike, ki ostajajo na treh ključnih področjih. To so enaki konkurenčni pogoji, ribištvo in upravljanje sporazuma.

Britanski premier Johnson je pred današnjim srečanjem dejal, da je še vedno mogoče doseči dober dogovor o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem. Vendar EU po njegovih besedah vztraja pri zahtevah, ki za London niso sprejemljive.

"Dober dogovor je še vedno mogoč"

"Dober dogovor je še vedno mogoč. Veselim se razprave o tem s komisarko von der Leynovo drevi," je Johnson povedal v britanskem parlamentu, kjer je odgovarjal na vprašanja poslancev. Hkrati je poudaril, da EU postavlja zahteve, ki jih ne more sprejeti. Bruseljski predlogi glede ribištva bi pomenili, da bi bila Velika Britanija "edina država na svetu, ki ne bi imela suverenega nadzora nad svojimi ribolovnimi vodami". "To so pogoji, ki jih ne bi smel sprejeti noben britanski premier," je poudaril.

Johnson je dejal še, da bo njegova država "mogočno uspevala" ne glede na to, ali bosta strani dosegli dogovor o prihodnjih odnosih ali ne. S ponovnim prevzemom nad britanskim denarjem, mejami in zakoni "bomo zgrabili vse priložnosti, ki jih brexit prinaša", je povedal.

Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je bil medtem kritičen do premierja. "Premier je rekel, da ima dogovor, a ga nima, rekel je, da bo zaščitil delovna mesta, a jih ni, rekel je, da se je pripravil na izid, a se ni," je poudaril po poročanju britanskega BBC. Johnsona je pozval, naj "sklene dogovor, ki ga je obljubil". Starmer je poudaril še, da tudi podjetniki zahtevajo, da je treba dogovor skleniti čim prej. Dodal je, da mora premier poslušati ljudi, ne pa svojih poslancev.

Vir v britanski vladi je po poročanju BBC dejal, da bi morebiten napredek na politični ravni lahko omogočil nadaljevanje pogajanj med glavnima pogajalcema Michelom Barnierjem in Davidom Frostom v prihodnjih dneh. Vendar je vir tudi poudaril, da je treba biti realističen, da dogovor morda ne bo dosežen.

Čas za sklenitev dogovora se zdaj res izteka. Sporazum, če bo dosežen, je treba namreč še ratificirati, preden se čez tri tedne izteče prehodno obdobje, v katerem je Združeno kraljestvo še vedno del notranjega trga in carinske unije. Če dogovora ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin