Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
14. 10. 2017,
11.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

4

Natisni članek

Andrej Babiš Češka volitve

Sobota, 14. 10. 2017, 11.53

6 let, 6 mesecev

Bo Čehom zavladal mož, ki so ga hoteli zastrupiti iz Slovenije?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

4

Andrej Babiš | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Češki volivci bodo 20. in 21. oktobra volili nov parlament. Zmaga se nasmiha stranki, ki jo vodi drugi najbogatejši Čeh, nekdanji finančni minister in domnevni sodelavec nekdanje komunistične tajne službe Andrej Babiš. 

Po zadnjih javnomnenjskih anketah bo Babiševa stranka ANO 2011 oziroma Ano dobila od 26 do 26,5 odstotka glasov ter bo imela daleč največ sedežev v 200-članskem češkem parlamentu.



Komunisti lahko postanejo druga najmočnejša stranka

Manj jasno je, katera stranka bo na cilj prišla kot druga. Po eni od zadnjih anket bo to trenutno vladajoča socialdemokratska stranka, ki bo s 13,9 odstotka malce boljša od čeških komunistov z 11,6 odstotka. Po drugi anketi pa bodo na drugem mestu komunisti s 14,2 odstotka, šele tretji pa socialdemokrati z 12,2 odstotka.

Manj kot deset odstotkov bodo dobili desnosredinska ODS (od 8,9 do 9,2 odstotka), prav tako desnosredinska stranka Top 09 (od 4,9 do 7,1 odstotka), protipriseljenska in protiislamska stranka za Svobodo in neposredno demokracijo (od 7,6 do 8,2 odstotka), Pirati (od 6,1 do 6,6 odstotka) in krščanski demokrati (od 5,4 do 5,8 odstotka).

Babiša že vsaj od leta 2001 tesno povezujejo z zdajšnjim češkim predsednikom Milošem Zemanom (desno). Ta je bil med letoma 1998 in 2002 socialdemokratski predsednik češke vlade ter naj bi pomagal Babišu pri njegovih poslih.  | Foto: Reuters Babiša že vsaj od leta 2001 tesno povezujejo z zdajšnjim češkim predsednikom Milošem Zemanom (desno). Ta je bil med letoma 1998 in 2002 socialdemokratski predsednik češke vlade ter naj bi pomagal Babišu pri njegovih poslih. Foto: Reuters

Volitve leta 2013

Na zadnjih volitvah leta 2013 so zmagali socialdemokrati, drugouvrščena pa je bila Babiševa stranka Ano. Ti dve stranki sta skupaj s krščanskimi demokrati sestavili levo-sredinsko koalicijo. Premier je postal socialdemokrat Bohuslav Sobotka. Najmočnejša opozicijska stranka je tako postala Komunistična stranka Češke in Moravske.

Komunistični funkcionar, ki po žametni revoluciji obogati

63-letni Babiš, ki ima pod palcem 3,4 milijarde evrov, je drugi najbogatejši Čeh (ker je po rodu Slovak, ga razglašajo tudi za najbogatejšega Slovaka). Babiš je sin nekdaj vplivnega češkoslovaškega komunističnega funkcionarja in je bil v obdobju komunizma direktor v državnem podjetju Petrimex. Očitajo mu tudi, da je pred žametno revolucijo sodeloval s sovjetsko tajno službo KGB in češkoslovaško tajno službo StB, kar pa sam zanika.

Zdajšnji premier Bohuslav Sobotka (skrajno desno) se letos ne bo več potegoval za premierski položaj. Socialdemokratski premierski kandidat je letos zunanji minister Lubomir Zaoralek (skrajno levo). Češka, ki jo od leta 1998 večinoma vodijo socialdemokratski predsedniki vlade, je v zadnjem času postala članica EU z najnižjo stopnjo brezposelnosti.  | Foto: Reuters Zdajšnji premier Bohuslav Sobotka (skrajno desno) se letos ne bo več potegoval za premierski položaj. Socialdemokratski premierski kandidat je letos zunanji minister Lubomir Zaoralek (skrajno levo). Češka, ki jo od leta 1998 večinoma vodijo socialdemokratski predsedniki vlade, je v zadnjem času postala članica EU z najnižjo stopnjo brezposelnosti. Foto: Reuters

Babiš je obogatel v času tranzicije iz socialističnega v tržno gospodarstvo, ko je postal šef in pozneje lastnik koncerna Agrofert (tega je leta 1993 ustanovilo državno podjetje Petrimex, op. p.), ki se med drugim ukvarja s pridelavo in predelavo hrane, izdelavo kemikalij in gradbeništvom. Babiš je poslovanje širil tudi na področje medijev, kar mu precej pomaga pri zdajšnjem političnem vzponu.

Strupeno pismo iz Slovenije

Novembra 2014 je v medijih luč sveta ugledala novica, da je Babiš iz Slovenije dobil pismo s strupeno vsebino. Konec decembra istega leta so na območju novogoriške policijske uprave priprli italijanskega državljana, ki je poslal to pismo.

Samooklicani bojevnik proti korupciji

Spomladi 2012 se je odločil za neposredni vstop v politiko, saj je ustanovil populistično stranko ANO (kratica za: Akcija nezadovoljnih državljanov; ano poleg tega v češčini pomeni "ja"). Na volitvah oktobra 2013 se je njegova stranka, ki je na evropski ravni vključena v zvezo liberalnih stranke ALDE, dobro odrezala, saj je dobil skoraj 19 odstotkov glasov, zaostala je zgolj za socialdemokrati. Od januarja 2014 do maja 2017 je bil Babiš finančni minister in namestnik premierja v vladi Bohuslava Sobotke.

Komunistična stranka Češke in Moravske, ki jo od leta 2005 vodi Vojtech Filip (na fotografiji), je trenutno tretja najmočnejša stranka v parlamentu, letos pa lahko postane celo druga najmočnejša. Po letu 1990, ko so bili poraženi na volitvah, češki komunisti niso nikoli sodelovali v češki vladi, pač pa sodelujejo s socialdemokrati pri vodenju nekaterih čeških regij.  | Foto: Reuters Komunistična stranka Češke in Moravske, ki jo od leta 2005 vodi Vojtech Filip (na fotografiji), je trenutno tretja najmočnejša stranka v parlamentu, letos pa lahko postane celo druga najmočnejša. Po letu 1990, ko so bili poraženi na volitvah, češki komunisti niso nikoli sodelovali v češki vladi, pač pa sodelujejo s socialdemokrati pri vodenju nekaterih čeških regij.  Foto: Reuters

Dajanje prednosti velepodjetjem, proti višjim davkom za bogate, sum davčne utaje ...

Ko je bil Babiš finančni minister, so nanj letele graje, da stiska majhna in srednja podjetja ter daje prednost velikim podjetjem. Milijarder Babiš je tudi ostro nasprotoval zamisli premierja Sobotke o večji obdavčitvi najbogatejših. Bolj ko so se bližale letošnje volitve, bolj se je iskrilo v odnosu med socialdemokrati in ambicioznim Babišem. Premier Sobotka je tako maja letos Babiša odslovil iz vlade, češ da je davčni utajevalec.

Proti Babišu od leta 2015 poteka preiskava, in sicer zaradi suma, da je njegovo podjetje neupravičeno pridobilo evropske subvencije. Septembra letos so Babišu, ki trdi, da je preiskava politično motivirana, na zahtevo policije odvzeli poslansko imuniteto.

Velik uspeh na letošnjih volitvah se nasmiha tudi protiislamski in evroskeptični stranki Svoboda in neposredna demokracija (SPD), ki jo vodi 45-letni Tomio Okamura. Ta je po očetu japonsko-korejskega rodu in je bil rojen v Tokiu. Ko je bil star šest let, se je družina priselila na Češko, v domovino njegove matere. Okamura je znan po nasprotovanju multikulturnosti in ostri protiislamski usmeritvi (Čehe je celo spodbujal, naj kupujejo pse in prašiče ter jih sprehajajo v bližini mošej), prav tako je evroskeptik in zagovornik strožje priseljenske zakonodaje | Foto: Getty Images Velik uspeh na letošnjih volitvah se nasmiha tudi protiislamski in evroskeptični stranki Svoboda in neposredna demokracija (SPD), ki jo vodi 45-letni Tomio Okamura. Ta je po očetu japonsko-korejskega rodu in je bil rojen v Tokiu. Ko je bil star šest let, se je družina priselila na Češko, v domovino njegove matere. Okamura je znan po nasprotovanju multikulturnosti in ostri protiislamski usmeritvi (Čehe je celo spodbujal, naj kupujejo pse in prašiče ter jih sprehajajo v bližini mošej), prav tako je evroskeptik in zagovornik strožje priseljenske zakonodaje Foto: Getty Images

Babisconi, ki ne mara Trumpa

Babiš je stranko Ano po lastnih besedah ustanovil zato, ker se je želel boriti proti korupciji, a mu ravno korupcijo očitajo njegovi politični nasprotniki. Tako je pred leti dobil vzdevek Babisconi (skovanka iz priimkov Babiš in Berlusconi).

Jeseni 2015, ko je svoj vzpon v ZDA začel Trump, so Babiša začeli primerjati tudi s Trumpom, a se je teh primerjav zelo otepal in trdil, da je poslovno veliko uspešnejši od Trumpa, ki je večkrat bankrotiral. Babiš je takrat še dejal, da želi, da predsednik ZDA postane milijarder Michael Bloomberg.

V predobrih odnosih s Putinom?

Babišu politični nasprotniku očitajo tudi, da naj bi imel tudi dobre odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Zanimivo je, da je Putin nekdanji agent KGB, sovjetske tajne službe, za katero naj bi delal tudi Babiš.

Milijarderjevo zasebno življenje

Andrej Babiš in njegova žena Monika Babišova. | Foto: Reuters Andrej Babiš in njegova žena Monika Babišova. Foto: Reuters
Babiš se je julija letos poročil s svojo dolgoletno spremljevalko Moniko. Z njo ima dva otroka. Iz prvega zakona ima Babiš še dva otroka.
Ne spreglejte