Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2018,
12.31

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

Katalonija protesti Barcelona neodvisnost

Petek, 21. 12. 2018, 12.31

5 let, 3 mesece

Barcelona: ob seji španske vlade napeto vzdušje, protestniki so se spopadli s policijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Protesti v Barceloni | Zagovorniki katalonske neodvisnosti današnjo sejo španske vlade v Barceloni vidijo kot provokacijo. | Foto Reuters

Zagovorniki katalonske neodvisnosti današnjo sejo španske vlade v Barceloni vidijo kot provokacijo.

Foto: Reuters

V Barceloni danes vladajo napete razmere, saj podporniki neodvisnosti Katalonije v znamenje protesta zaradi seje španske vlade v katalonski prestolnici blokirajo glavne prometne povezave v mestu. Poročajo tudi o spopadih s policijo, kljub temu se je vlada ob okrepljeni varnosti sestala na seji.

Na začetku avenije La Rambla v središču mesta je regionalna policija malo pred začetkom seje španske vlade preprečila radikalnim protestnikom, da bi predrli policijski kordon nekaj metrov pred palačo Llotja de Mar, kjer se sestaja vlada.

Protestniki so na policiste metali kovinske ograje. Ob robu drugega protesta je policija prijela demonstranta, ker naj bi ta pri sebi imel material za izdelavo zažigalnega ali eksplozivnega telesa.

Marjan Šarec Borut Pahor
Novice Šarec kritičen do Pahorja #Katalonija

Sanchez in Torra sta se v luči spora zavzela za dialog

Španska vlada socialista Pedra Sancheza ima redne tedenske seje praviloma v Madridu, za pripravo seje v Barceloni pa se je odločila v želji po zmanjšanju napetosti s Katalonijo, ki je lani neuspešno razglasila neodvisnost.

Pred sejo vlade se je Sanchez v četrtek zvečer v Barceloni srečal s predsednikom katalonske regionalne vlade Quimom Torro. V skupni izjavi sta izrazila zavezanost k učinkovitemu dialogu za rešitev spora o statusu te bogate španske regije. Dogovorila sta se tudi za ponovno srečanje v januarju.

Protestniki so na policiste metali kovinske palice, med demonstranti in policijo je prišlo tudi do spopadov. | Foto: Reuters Protestniki so na policiste metali kovinske palice, med demonstranti in policijo je prišlo tudi do spopadov. Foto: Reuters

Vlada bo na današnji seji potrdila 22-odstotno povečanje minimalne plače in povišanje plač javnih uslužbencev, napovedala pa bo tudi vlaganja v že dolgo zahtevane infrastrukturne projekte v Kataloniji, kjer živi okoli 7,5 milijona ljudi.

Quim Torra
Novice Madrid kritizira katalonskega predsednika: Očitno je pozabil na mrtve v Sloveniji

Zagovorniki neodvisnosti sejo španske vlade vidijo kot provokacijo

Podporniki neodvisnosti Katalonije medtem v seji španske vlade v Barceloni vidijo provokacijo, saj seja poteka prav na prvo obletnico predčasnih regionalnih volitev v Kataloniji, ki jih je vlada v Madridu razpisala po tem, ko je po enostranski razglasitvi neodvisnosti regije razpustila tamkajšnji parlament. Madrid sicer zanika, da bi šlo za provokacijo.

Levičarsko gibanje Odbori za obrambo republike (CDR) je zaradi tega danes pozvalo k množičnim protestom in blokadam cest v Barceloni, da bi preprečili sejo španske vlade. Protestniki od zgodnjega jutra tako blokirajo več deset glavnih cest v mestu in okolici, vendar pa so nekatere prometne povezave že odprte.

Quim Torra
Novice Katalonski premier v Sloveniji: Borimo se za obstoj naroda, jezika in kulture

Vplivno združenje Katalonska nacionalna skupščina (ANC), ki je v zadnjih letih organiziralo več množičnih zborovanj za neodvisnost Katalonije, je pozvalo podpornike, naj danes v Barcelono pridejo z avtomobili, da bi blokirali mesto. Okoli 20 organizacij, ki se zavzemajo za neodvisnost, je ljudi danes ob 18. uri pozvalo k zborovanju v središču Barcelone s pozivom k "padcu režima".

Zaradi strahu pred nasiljem so regionalne oblasti pozvale k mirnim protestom, španska vlada pa je regionalni policiji v pomoč poslala tudi španske policiste.

Ne spreglejte