Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2018,
15.16

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

4

Natisni članek

Katalonija neodvisnost Španija

Ponedeljek, 10. 12. 2018, 15.16

5 let, 4 mesece

Madrid kritizira katalonskega predsednika: Očitno je pozabil na mrtve v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

4

Quim Torra | "Slovenci so se odločili, da gredo naprej z vsemi posledicami. Bodimo kot oni in bodimo pripravljeni na vse, da bi živeli svobodno," je po poročanju francoske tiskovne agencije dejal Torra. | Foto Reuters

"Slovenci so se odločili, da gredo naprej z vsemi posledicami. Bodimo kot oni in bodimo pripravljeni na vse, da bi živeli svobodno," je po poročanju francoske tiskovne agencije dejal Torra.

Foto: Reuters

Španska vlada je danes kritizirala katalonskega predsednika Quima Torro, ker je Katalonce pozval, naj uberejo podobno pot v neodvisnost, kot jo je Slovenija. "Očitno je pozabil na številne mrtve in ranjene v Sloveniji," je izjavila uradna govorka vlade v Madridu Isabel Calaa, sicer ministrica za izobraževanje.

Torra, ki se je prejšnji teden mudil v Ljubljani, je v soboto v govoru v Bruslju pozval Katalonce, naj sledijo slovenskemu vzoru na svoji poti v neodvisnost. "Kataloncev ni strah. Ne bodo nas prestrašili. Ni oziranja nazaj na poti v svobodo," je dejal.

Quim Torra
Novice Katalonski premier v Sloveniji: Borimo se za obstoj naroda, jezika in kulture

Besede označila za obžalovanja vredne

A uradna predstavnica španske vlade Isabel Calaa je te besede označila za obžalovanja vredne. Spomnila je, da se je Slovenija leta 1991 od Jugoslavije osamosvojila z vojno, v kateri je padlo več žrtev, več sto ljudi pa je bilo ranjenih.

Nakazala je, da gre s podobnim scenarijem računati tudi v katalonskem primeru. Kot je dejala, katalonska vlada "zelo dobro ve, da bo v primeru kršitev zakonodaje španska vlada ukrepala".

Katalonija, Jordi
Novice Katalonska voditelja v zaporu začela gladovno stavko

Katalonski predsednik "poziva k uporu"

Tudi španski zunanji minister Josep Borrell je bil kritičen do izjav Torre. Dejal je, da katalonski predsednik s tovrstnimi izjavami "poziva k uporu".

Katalonski parlament je oktobra lani po referendumu, ki ga je španska vlada prepovedala in ga je zaznamovalo nasilje, že razglasil neodvisnost Katalonije, vendar tega dejanja ni priznal nihče.

Katalonija
Novice Nekdanje vodstvo Katalonije mora plačati skoraj pet milijonov evrov

Španske oblasti so nato zaradi razglasitve neodvisnosti, ki naj bi bila v nasprotju s špansko ustavo, obtožile 18 katalonskih voditeljev s tedanjim predsednikom Carlesom Puigdemontom na čelu. Zaradi upora in zlorabe javnih sredstev tožilstvo za njih zahteva do 25 let zapora. Sojenja naj bi se začela v začetku prihodnjega leta.

Ne spreglejte