Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
9.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija Turčija

Torek, 12. 2. 2013, 9.17

8 let

Avtomobilska bomba na turško-sirski meji ubila najmanj devet ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avtomobil s sirsko registrsko številko je zapeljal prek mejnega prehoda v Turčijo, kjer je eksplodiral, pri tem pa ubil najmanj devet ljudi.

Nasilje v Siriji se širi tudi v sosednje države, predvsem v Turčijo, kjer je v mestu Reyhanli, ki sicer leži blizu turške meje s Sirijo, eksplodirala avtomobilska bomba, ki je zahtevala sedem smrtnih žrtev, najmanj 33 ljudi pa je bilo ranjenih. Po poročanju Reutersa naj bi imel avtomobil sirsko registrsko številko, med ubitimi in ranjenimi pa so bili tudi turški državljani.

Ni znano, ali gre za samomorilski napad Očividci so pozneje povedali, da so videli avtomobil, ki se je tik pred eksplozijo pripeljal do mejnega prehoda Cilvegozu, ki velja za enega ključnih mejnih prehodov med Turčijo in Sirijo. "Ne vemo, ali gre za samomorilskega napadalca ali je avtomobil tihotapil gorivo čez mejo," je za Reuters povedal eden od turških policistov.

Župan Reyhanlija je za CNN povedal, da je umrlo najmanj devet ljudi, med njimi so bili štirje Turki. Potrdil je tudi pričevanja očividcev, da je imel avtomobil sirsko registrsko številko. Različni televizijski posnetki so pokazali, da je avtomobilska bomba poškodovala tudi bližnje avtomobile.

Ni prvič, ko se je nasilje preselilo v Turčijo Turčija je sicer goreča nasprotnica režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, že dlje časa podpira sirske upornike, hkrati pa nudi zatočišče sirskim beguncem. Nasilje pa se je že večkrat iz Sirije preselilo v Turčijo. Oktobra je tako umrlo pet ljudi, ko je topovska krogla zadela hišo v turškem obmejnem mestu Akcakale.

Turčija se je že večkrat odzvala na streljanje s sirske strani, hkrati pa namestila Natove rakete patriot, ki jo branijo pred napadi iz Sirije. Napetost med državami pa se je še poglobila, ko je Nato razkril, da je zasledil izstrelitev balističnih raket kratkega dosega, nekatere izmed njih pa so pristale nevarno blizu meje s Turčijo. Ta je v odgovor na mejo poslala bojna letala, da bi preprečila razlitje vojne na njeno ozemlje.

Sirski uporniki: Eksplozija odgovor na poziv k pogajanjem Mejni prehod Cilvegozu, ki je sicer nekaj kilometrov zunaj mesta Reyhanli, sicer leži nasproti sirskega prehoda Bab Al Hava, ki so ga lani julija zavzeli uporniki. Predstavnik sirske opozicije Osama Seman je za Reuters povedal, da je prepričan, da so za napad odgovorni podporniki režima Bašarja Al Asada. "Očitno je, da gre za smrtonosen odgovor sirskega režima na poziv šejka Moaza, ki je predlagal pogovore v severni Siriji," je povedal Seman.

Šejk Moaz Al Katib je sicer ponudil Bašarju Al Asadu mirno rešitev sirske državljanske vojne, ki je terjala že prek 60 tisoč žrtev. Predlagal je srečanje na severu Sirije.

Ne spreglejte