Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2023,
15.19

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

7

Natisni članek

kamera varnost Kitajska Avstralija

Četrtek, 9. 2. 2023, 15.19

1 leto, 2 meseca

Avstralija z objektov obrambnega ministrstva umika kamere kitajske izdelave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

7

kamere Konica Minolta | Avstralija, ZDA in Velika Britanija sta odstranili varnostno opremo kitajskega porekla iz vladnih objektov. Fotografija je simbolična.

Avstralija, ZDA in Velika Britanija sta odstranili varnostno opremo kitajskega porekla iz vladnih objektov. Fotografija je simbolična.

Avstralsko obrambno ministrstvo bo s svojih objektov odstranilo vse kamere kitajske izdelave, da bi zagotovilo njihovo popolno varnost, je danes sporočil avstralski obrambni minister Richard Marles. Odločitev sledi podobnim ukrepom ZDA in Velike Britanije, s katerimi sta preprečili namestitev kamer kitajske izdelave na nekaterih vladnih objektih.

"To je pomembna stvar, na katero so nas opozorili. Ključno je, da se prepričamo, da so naši objekti popolnoma varni," je za avstralsko televizijo ABC dejal Marles.

Po podatkih avstralskega opozicijskega politika Jamesa Patersona je v več kot 250 vladnih objektih trenutno nameščenih najmanj 913 kamer kitajske izdelave. Med njimi so pisarne in objekti obrambnega, zunanjega in finančnega ministrstva ter generalnega državnega tožilstva. Tovrstne kamere je označil za vohunsko opremo in pozval k njihovi odstranitvi v celoti.

Kitajski podjetji Hikvision in Dahua, ki izdelujeta kamere, sta bili v ZDA uvrščeni na črno listo zaradi domnevne pomoči kitajski vladi pri izvajanju "kampanj zatiranja", zlasti pri nadzoru in zatiranju ujgurske manjšine v regiji Šindžjang.

Kitajska nadzorna oprema na črni listi

Washington je novembra lani tudi prepovedal uvoz nadzorne opreme, ki jo izdelujeta ti dve podjetji, v ZDA, saj naj bi ta predstavljala "nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost". Skupaj z Veliko Britanijo pa meni, da bi lahko bila kitajska podjetja prisiljena deliti zaupne podatke, zbrane s kamerami, s pekinškimi varnostnimi službami.

Kitajska je medtem že obsodila odločitev Avstralije, češ da zlorablja nacionalno moč za diskriminacijo in zatiranje kitajskih podjetij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ning: Kitajska spoštuje lokalne zakone

"Kitajska vlada je vedno spodbujala kitajska podjetja, da izvajajo naložbe v tujini v skladu z mednarodnimi pravili ter pri tem spoštujejo lokalne zakone," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning in dodala, da Peking nasprotuje vsem ukrepom, ki "raztezajo koncept nacionalne varnosti".

Ob tem je avstralske oblasti pozvala, naj zagotovijo pošteno obravnavo kitajskih podjetij v Avstraliji.

Balon
Novice Peking trdi, da je domnevni vohunski balon meteorološki #video
kitajska
Novice ZDA zaradi vohunjenja izgnale dva kitajska diplomata
Ne spreglejte