Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2022,
13.40

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

vesolje Avstralija

Torek, 22. 3. 2022, 13.40

2 leti, 1 mesec

Avstralija ustanavlja poveljstvo obrambnih sil za vesolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Avstralski obrambni minister Peter Dutton je danes napovedal ustanovitev nove obrambne agencije za vesolje. "Vesoljsko poveljstvo" bo imelo nalogo, da Avstraliji zavaruje prostor v vesoljskem prostoru in s tem zagotovi tudi protiutež kitajskim in ruskim ambicijam v vesolju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dutton je nadgradnjo obrambnih kapacitet Avstralije napovedal v govoru silam avstralskega vojaškega letalstva, ki bo predvidoma tudi igralo osrednjo vlogo v prihodnji agenciji, skupaj z avstralsko kopensko vojsko in mornarico ter zasebnimi pogodbeniki. Minister za obrambo več podrobnosti o proračunu in kadrovski zasedbi agencije ni razkril.

Z agencijo v odvračanje Kitajske in Rusije

Vesoljsko poveljstvo bo vodil letalski general Cath Roberts, po Duttonovih besedah pa bo to sprva "skromno", a pri tem ni skrival večjih ambicij za prihodnost. Avstralsko vesoljsko poveljstvo odpira vrata k okrepljenemu sodelovanju avstralske in ameriške vojske, ki je lastno vesoljsko agencijo oblikovala leta 2019. To bo še utrdilo partnerstvo med državama, ki sta skupaj z Združenim kraljestvom septembra podpisali varnostni pakt AUKUS.

"Zmožni moramo biti varovati svoje premoženje v vesolju, drugače bo to spremenilo življenje v Avstraliji, kot ga poznamo," je povedal Roberts.

"Spomnimo se na dogodek, ko je Rusija novembra 2021 v poskusu protisatelitskih raket razstrelila njihov odvečen Cosmos 1408, ki je za seboj pustil več kot 1.500 kosov v vesolju, ki bodo tam ostali še desetletja," je povedal obrambni minister Peter Dutton.

Kot je razbrati iz Duttonovega govora, kjer je poimensko izpostavil tako Kitajsko kot Rusijo, bo nova agencija namenjena tudi odvračanju ambicij omenjenih velesil v vesolju. Ekspanzija obrambnih zmogljivosti v vesolje sledi napovedi o krepitvi avstralske vojske na 80 tisoč pripadnikov do leta 2040, kot obljublja aktualna konservativna vlada.

Twitter rusija
Novice Pogled za železno zaveso: kako dogajanje v Ukrajini komentira Kremelj?
Rok Snežič
Novice Zakaj odpreti podjetje v BIH?
RTV
Novice UKOM: Gre za očitno zlorabo javnega medija za promocijo svojih osebnih interesov #foto
Ne spreglejte