SiolNET. Novice Svet
1,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Aretacije po umoru slovaškega novinarja: prijeli tri Italijane

1,32

termometer

novinar

Na Slovaškem so po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kučiaka prijeli tri Italijane, poslovneže, ki prihajajo iz Kalabrije, a že več let živijo na Slovaškem, poročajo italijanski mediji. Kučiak je trojico v svojih člankih obtožil, da so povezani z zloglasno mafijsko združbo 'Ndrangheta in da upravljajo milijone evrov javnih sredstev. Trojica je po njegovem razkrivanju imela tudi visoke politične povezave.

In po njegovem umoru so te povezave toliko bolj izpostavljene, kažejo namreč na morebitno prepletenost slovaške visoke politike in mafije.

Slovaška policija je ponoči vdrla na domove podjetnika Antonia Vadale, njegovega brata Bruna in bratranca Pietra Catroppe. Prav Vadala - njegovo ime je povezano z 32 slovaškimi podjetji - je po poročanju medijev poznal svetovalko slovaškega premierja Roberta Fica Mario Troškovo. Skupaj naj bi leta 2011 celo ustanovila podjetje GIA Management, ki ga je leta 2015 prevzel Catroppa.


Preberite še:

Umorjeni novinar razkrival povezave med mafijo in domačo politiko #video
Primož Cirman: Novinarje ubijajo


Nikoli pojasnjeno, zakaj in kaj Troškova svetuje

Maria Troškova Catroppa je bil tudi lastnik podjetja Prodest, partner tega podjetja pa je bil nekdanji poslanec vladajoče stranke Smer in zdajšnji Ficov svetovalec Viliam Jasan. Njegova svetovalka je bila leta 2014, ko je bil poslanec - Troškova.

Tridesetletna Troškova v zadnjih dneh zato na Slovaškem vzbuja ogromno pozornosti. Tako kot jo je tudi, ko je kot nekdanja finalistka mis Universe, ki se je gola slikala za neki koledar, vzbujala, ko je pred dvema letoma postala Ficova svetovalka. Premier namreč nikoli ni jasno razložil svoje odločitve, zakaj se je odločil za Troškovo, ali pojasnil, kaj sploh počne v njegovem kabinetu.

27-letnega Kučiaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so našli ustreljena v nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava.

Tudi Jasan ni nikoli hotel razpravljati o tem, zakaj je zaposlil Troškovo in od kod jo pozna, a po poročanju tednika Plus 7 Dní je Troškovo Jasanu predstavil nihče drug kot Vadala`.

Kučiak pisal o tem, kam vse sežejo mafijske lovke

Kučiak se je v članku z naslovom Italijanska mafija na Slovaškem, njene lovke segajo v politiko posvečal prav tem povezavam. Med drugim je napisal: "Dve osebi iz kroga blizu moškega, ki je prišel na Slovaško kot obtoženec mafijskega primera v Italiji, imata dnevni dostop do slovaškega premierja."

Po njegovih ugotovitvah so Italijani, ki so imeli stike z mafijo, drugi dom našli na Slovaškem in začeli poslovati. Dobivali so subvencije, pridobivali sredstva iz EU-skladov in zlasti zgradili odnose z vplivnimi ljudmi v politiki, celo iz kabineta slovaške vlade. "V lasti so imeli ali še imajo več deset podjetij. Njihovo premoženje je vredno na desetine milijonov evrov," je zapisal Kučiak.

Premier Fico znova nad novinarje

Ugotovitve in objave v medijih v zadnjih dneh Fica, zanega po ostrih verbalnih napadih na novinarje, zelo jezijo. Dejal je, da ne bi smeli brez dokazov povezovati nedolžnih ljudi z dvojnim umorom. "Skrajna meja je prekoračena. Ni več smešno," je posvaril novinarje. Obenem je Fico ponudil milijon evrov nagrade za informacije, ki bi pripeljale do morilca novinarja.

Umor je prinesel tudi prvi odstop. Slovaški minister za kulturo Marek Madarič je v sredo na novinarski konferenci sporočil, da odstopa iz osebnih razlogov in da je pri tem upošteval dejstvo, da je njegovo ministrstvo v vladi najbližje medijem.

Evropski parlament bo po umoru slovaškega novinarja na Slovaško napotil preiskovalno ekipo

Evropske institucije so se po  umoru slovaškega novinarja odločile ukrepati. Evropski parlament je sporočil, da bo na Slovaško napotil preiskovalno ekipo, Evropska komisija pa je na slovaške oblasti naslovila pismo, v katerem preverja navedbe umorjenega novinarja glede poneverb evropskih sredstev na Slovaškem.

"Vsak sum ali namig o poneverbi ali slabem upravljanju z evropskimi sredstvi jemljemo zelo resno," je danes na redni opoldanski novinarski konferenci poudaril tiskovni predstavnik Evropske komisije Alexander Winterstein.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je napovedal, da bo parlament zaradi umora novinarja na Slovaško napotil preiskovalno ekipo. Pobudo za to je dal vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, med drugim tudi zaradi morebitne povezave med umorom in poneverbo evropskih sredstev. "Evropski parlament mora biti gonilna sila za osvetlitev teh temačnih dogodkov," je poudaril. "Novinarji morajo imeti pravico do svobodnega opravljanja dela, tudi če preiskujejo korupcijo in davčne goljufije," je Webra podprl nemški evroposlanec iz vrst zelenih Sven Giegold. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin