Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
9.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Libanon Savdska Arabija

Četrtek, 21. 2. 2013, 9.19

8 let

Arabski princ gradi kraljevi stolp, ki bo visok vsaj kilometer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Princ Al Walid bin Abdulaziz bin Talal, nečak savdijskega kralja Abdulaha in po izboru Business Magazina eden najmočnejših ljudi v arabskem svetu, zdaj načrtuje še velik gradbeni podvig.

Do zdaj je v različnih gospodarskih panogah po vsem svetu vložil že več kot 25 milijard dolarjev. Al Walid (57) pa ima v lasti tudi močno podjetje, Kraliyet Holding. Znan je tudi po tem, da je do zdaj že večkrat kritiziral Savdsko Arabijo, sicer najbogatejšo državo v Arabskem zalivu, ker je konservativna, namesto da bi bila liberalno usmerjena država.

Kraljevi stolp Zdaj pa princ načrtuje še gradnjo kraljevega stolpa v mestu Jedah na obali Rdečega morja. Vrednost tega projekta ocenjujejo na 1,2 milijardi dolarjev. Sama zgradba bo višja kot kilometer, hotel, prestižna stanovanja in poslovni prostor pa se bodo razprostirali na površini 500.000 kvadratnih metrov.

Prinčevega očeta navduševal Naser Znano je, da je bil njegov oče Talal bin Abdulaziz dolgo v hišnem priporu, saj je bil arabski nacionalist in zagovornik sekularizma. Za vse to ga je navdušil egiptovski predsednik in eden izmed ustanoviteljev Gibanja neuvrščenih, Gabal Abdel Naser. Potem ko se je vendarle pogodil s kraljevo družino in prejel veliko vsoto denarja, najbrž milijardo dolarjev, je bil prisiljen zapustiti Savdsko Arabijo in se preseliti v Libanon. Tam se je poročil s hčerjo Riada Al Soloha, predsednika prve neodvisne libanonske vlade, ko je ta država dosegla neodvisnost od Francije.

Posebna dvigala za avtomobile Ob savdijskem ima princ Al Walid tudi libanonsko državljanstvo. Zaradi pogostih kritik savdske oblasti pa je v kraljevi družini osovražen. Kljub temu bi moral biti kot princ deležen pravice, da nekoč postane kralj, vendar se to ne bo zgodilo, saj so mu to pravico odvzeli. V arabskem svetu je sicer poznan tudi kot ustanovitelj Rotana Group, ki vključuje tako televizijsko postajo kot več založniških hiš. V preteklosti je bil tudi lastnik največje libanonske krščanske televizije TV LBC.

Od že končanih projektov pa je najbolj ponosen na gradnjo stavbe Ahlam, ki leži na obali libanonske prestolnice Bejrut in katere prestižna stanovanja so prodali za okrog štiri milijone dolarjev. Del te prestižne stavbe so tudi posebna zunanja dvigala za avtomobile, ki stanovalcem omogočajo, da parkirajo neposredno pred svojim domom.

Ne spreglejte