Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2011,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Arabska liga Sirija Bašar al Asad

Nedelja, 20. 11. 2011, 13.34

8 let

Arabska liga zavrnila zahteve Damaska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Arabska liga je zavrnila sirske zahteve glede sprememb načrta, ki predvideva napotitev 500 mednarodnih opazovalcev v državo.

Ugoditev sirskim zahtevam, ki jih je ligi v četrtek predložil sirski zunanji minister Valid Mualem, bi po mnenju Arabske lige načrt oropala smisla.

Sprejetje zahtevanih sprememb bi spremenilo naravo misije Sprejetje sprememb, ki jih predlaga Damask, bi "radikalno spremenilo naravo misije, namen katere je nadzorovati izvajanje arabskega načrta za rešitev krize v Siriji in zaščito sirskih civilistov", je v izjavi za javnost sporočil generalni sekretar lige Nabil al Arabi.

Reševanje krize v Siriji, kot ga vidi Arabska liga, namreč pomeni zaustavitev nasilja in povečevanja števila žrtev ter upoštevanje teženj sirskega ljudstva po spremembah in po političnih ter gospodarskih reformah, je še sporočil al Arabi in dodal, da bo liga naslednjič o razmerah v Siriji razpravljala v okviru seje zunanjih ministrov v četrtek.

Sirija zahteva spremembe glede napotitve 500 mednarodnih opazovalcev v državo Na odločitev lige se je sicer že odzval al Mualem. Dejal je, da bo Sirija od Arabske lige zahtevala dodatna pojasnila glede načrta napotitve opazovalcev v državo. "Pojasnila potrebujemo, ker želimo zagotoviti spoštovanje (sirske) državne suverenosti," je na tiskovni konferenci v Damasku izjavil al Mualem.

Spremembe, ki jih je zahtevala Sirija, se sicer nanašajo na načrt Arabske lige, da v državo napoti 500 mednarodnih opazovalcev, članov organizacij za zaščito človekovih pravic, predstavnikov medijev in opazovalcev iz vrst oboroženih sil. Misija bi morala zagotavljati varnost civilnega prebivalstva na območjih, kjer potekajo najhujši protesti proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

Ultimat predvideva takojšnjo zaustavitev nasilnega zatiranja protestov Načrt je sicer del ultimata, ki ga je liga na Damask naslovila v sredo in ki se je iztekel v soboto opolnoči po krajevnem času. Ultimat predvideva takojšnjo zaustavitev nasilnega zatiranja protirežimskih protestov v Siriji in sprejetje načrta lige za napotitev misije opazovalcev v državo. V nasprotnem primeru Siriji, katere članstvo je liga nedavno zamrznila, grozijo dodatne gospodarske sankcije.

A al Mualem je v Damasku zatrdil, da ga ne skrbi možnost uvedbe sankcij. "V Siriji ne mislimo, da gre za vprašanje roka (izteka ultimata), ampak vsebine. Doseči dogovor z Arabsko ligo, to je tisto, kar šteje," je izjavil al Mualem in poudaril, da lahko problem v Siriji rešijo le sami Sirci ter da upa, da Sirija sankcij ne bo deležna.

Ultimat je bil posledica Bašarjevega nespoštovanja načrta za reševanje krize Liga je ultimat sicer na al Asada naslovila, potem ko nasilje njegovih sil nad protirežimskimi protestniki ni prenehalo, četudi je 2. novembra sprejel načrt Arabske lige za reševanje krize v Siriji. Ta je predvideval zaustavitev nasilja in dovoljenje za vstop državo arabskim in mednarodnim medijem ter organizacijam, povezanim z ligo.

Al Mualem pa je glede odločitve Arabske lige danes izrazil še pomislek, da organizacijo zlorabljajo nekatere arabske države, ki želijo doseči posredovanje Združenih narodov v Siriji. Za katere države naj bi šlo, ni pojasnil.

Ne spreglejte