Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2015,
13.36

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

hekerji Anonymous

Torek, 3. 11. 2015, 13.36

2 leti, 5 mesecev

Ameriški senatorji člani Ku Klux Klana?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Informacije o članstvu v rasistični organizaciji so razkrili hekerji.

Ameriški hekerji so v ponedeljek objavila imena osemdesetih domnevnih članov zloglasne rasistične organizacije Ku Klux Klan. Podatki so se pojavili na računih Twitterja, ki jih povezujejo s hekersko organizacijo Anonymous, vsebovali pa so tako imena kot tudi kontaktne informacije domnevnih članov.

Štirje senatorji in župani Na seznamu domnevnih članov KKK je tudi nekaj županov ameriških mest in senatorjev. Med njimi je denimo županja mesta Knoxville v Tennesseeju Madeline Rogero, ki je članstvo nemudoma zanikala kot popolno neumnost, češ da je svojo politično kariero začela kot aktivistka za socialne pravice in enakopravnost.

Med uglednimi ameriškimi politiki, ki so se znašli na seznamu članov KKK, so tudi republikanski senatorji iz Severne Karoline, Teksasa, Indiane in Georgie Thom Tillis, John Cornyn, Dan Coats in Johnny Isakson ter župani mest Lexington, Norfolk, Oscala in Fort Wayne.

Med njimi izstopa senator Thom Tills iz Severne Karoline, ki je v svoji zvezni državi predlagal veliko desničarskih zakonskih določil, med drugim omejitev splavov, kar je kasneje preklicalo zvezno sodišče. Zanimivo je, da je župan Lexingtona Jim Gray, ki je tudi omenjen na seznamu, eden redkih ameriških politikov, ki je deklariran gej. Na svojem računu na Twitterju je vehementno zavrnil kakršnokoli povezavo s KKK. To je pravzaprav storila večina omenjenih politikov.

Vojna Anonymous proti KKK Veliko pa je nejasnosti tudi v zvezi z izvorom seznama. Skupina Anonymous, ki ji mediji pripisujejo objavo seznama, je sicer že lani začela z akcijami proti KKK, ko je skupina belih rasistov nasilno napadla miroljubne protestnike v Fergusonu. To mesto je bilo lani prizorišče protestov zaradi policijskega nasilja nad temnopoltimi in umora neoboroženega temnopoltega najstnika.

Skupina Anonymous je pretekli teden v izjavi KKK obtožila, da so več kot le ekstremisti, da so teroristi, ki se skrivajo pod rjuhami in da bi jih moral ves svet videti kot take. Oznanili so tudi, da za KKK ne velja več anonimnost identitet članov, saj v kibernetičnem prostoru ni več zasebnosti. Dodali so še, da imajo člani KKK že 200 let krvave roke. Člani hekerske skupine so že lani objavili imena stotih članov KKK.

Objavili bodo še tisoč imen Toda kljub temu je hekerski kolektiv Anonymous nemudoma po objavi seznama na računih Twitter, povezanih z njihovo organizacijo, zanikal, da so oni tisti, ki so objavili seznam. "Spoštujemo delo naših kolegov borcev za svobodo izražanja, toda ne moremo ne zanikati ne potrditi, da smo to storili mi." Dodali so še, da ne bi nikoli brezglavo osramotili nedolžnih posameznikov.

Heker, ki je objavil seznam na računu Twitterja pod vzdevkom @sgtbilko420, je zatrdil, da je vse podatke preveril in da držijo. Res pa je poudaril, da ni član skupine Anonymous, temveč podpornik njihovega projekta #OpKKK/#HoodsOff. "Devet dni sem preverjal informacije, ki sem jih dobil z vdiranjem na več strani Ku Klux Klana. Pregledal sem na tisoče elektronskih sporočil in med njimi sem postal pozoren na elektronska sporočila politikov," je na Twitterju napisal heker, ki je razkril seznam.

Čeprav skupina Anonymous ne sprejema odgovornosti za objavo tokratnega seznama, so napovedali, da bodo prihodnji mesec objavili seznam tisočih članov Ku Klux Klana.

Ne spreglejte