Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 2. 2015,
17.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 7. 2. 2015, 17.02

8 let

Ameriški podpredsednik: Ukrajinci imajo pravico do samoobrambe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za konflikt v Ukrajini ne obstaja vojaška rešitev, Zahod pa mora nadaljevati s pritiski na Rusijo, dokler ne spremeni ravnanja, je izjavil ameriški podpredsednik Joe Biden.

Na Münchenski varnostni konferenci je ameriški podpredesenik Joe Biden ruskega predsednika Vladimirja Putina med drugim obtožil, da je kriv za varnostno krizo v Evropi. Ukrajinci imajo pravico do samoobrambe "Ne verjamemo, da obstaja vojaška rešitev. Ne verjamemo, da ima Rusija pravico, da počne, kar počne, verjamemo pa, da imajo Ukrajinci pravico do samoobrambe," je povedal Biden. Ameriška administracija naj bi sicer razpravljala o možnosti dobave orožja ukrajinskim silam za boj proti proruski upornikom na vzhodu države. Več ameriških zaveznic v Natu, med drugim Kanada in Nemčija, se je izreklo proti oboroževanju Kijeva.

Evropa naj nadaljuje s pritiski na Rusijo Biden je še izrazil upanje, da bo Evrope nadaljevala s pritiski na Rusijo, dokler bo ta nadaljevala s svojo kampanjo v Ukrajini. Rusija mora "oditi iz Ukrajine ali pa se soočiti z nadaljnjo izolacijo in vse večjimi gospodarskimi stroški na domačih tleh," je zagrozil Biden po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Putin je kriv za varnostno krizo v Evropi Ameriški podpredsednik je še dejal, da je Putin osebno odgovoren za vse hujšo varnostno krizo v Evropi. V letih do 2012 je bilo mogoče v sodelovanju z Rusijo veliko doseči, a je Putin po Bidnovih besedah nato žal ubral drugačno pot. "Da je svet danes drugačen, je posledica Putinovih odločitev," je prepričan Biden, ki se je udeležil konference v bavarski prestolnici.

V Münchnu se je sicer danes zbralo več kot 4.000 ljudi, ki so protestirali proti globalizaciji in varnostni konferenci, vzklikali pa so parole, uperjene proti zvezi Nato, piše dpa. Varnostna konferenca je skoraj vedno tarča protestnikov. Letos demonstracija poteka pod sloganom "Ni miru z Natom".

"Ukrajina ni v vojni" Medtem je Putin danes zagotovil, da Rusija ni v vojni in da si ne želi vojne z nikomer. Istočasno je kritiziral zahodne sankcije proti Rusiji zaradi njene vloge v ukrajinski krizi. "Hvala bogu ni vojne. A zagotovo obstaja poskus zaviranja našega razvoja," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass Putin povedal na sindikalni konferenci.

Glede zahodnih sankcij je zatrdil, da ne morejo biti učinkovite proti državi, kot je Rusija, čeprav resda povzročajo določeno škodo. Putin se je še pritoževal nad poskusom ohranitve svetovnega reda, ki se je vzpostavil po padcu Sovjetske zveze.

Ne spreglejte