Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
29. 10. 2017,
16.44

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

4

Natisni članek

Al Kaida Islamska država FBI

Nedelja, 29. 10. 2017, 16.44

6 let, 5 mesecev

Ameriški levičarji želijo skupaj z IS uničiti Trumpa

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

4

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je razkril sodelovanje med ameriškimi anarhisti ter Islamsko državo in Al Kajdo, v svoji knjigi trdi pisatelj Edward Klein.

FBI je med preiskavo nasilnega uporniškega gibanja na kampusih kolidžev proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu našel dokaze o sodelovanju med ameriškimi anarhisti in tujimi teroristi, piše v zaupnem poročilu, ki so ga pripravili agenti FBI.

"Obstajajo številni dokazi o vse tesnejših povezavah med ameriškimi radikalci ter Islamsko državo in z njo povezanimi skupinami," še piše v poročilu, ki ga je prvi mož FBI prejel julija letos in katerega dele v svoji novi knjigi, ki bo na knjižne police prišla v ponedeljek, objavlja Klein, nekdanji urednik revije New York Times ter avtor številnih knjižnih uspešnic.

Sestanek anarhistov in Al Kajde

V knjigi z naslovom Vsesplošna vojna: Zarota o uničenju Donalda Trumpa Klein tako piše, da poročilo FBI o prizadevanjih islamistov, da bi rekrutirali svoje borce med nasilnimi ameriškimi skupinami, kot je Antifa, potrjuje Trumpove trditve po lanskoletnih nasilnih protestih v Charlottesvillu v zvezni državi Virginia, da so levičarske anarhistične skupine prav tako nevarne kot desničarski skrajneži, ki prisegajo na prevlado bele rase.

Letošnje poletje je FBI v Evropo poslal skupino svojih agentov z nalogo, da poročajo o demonstracijah, ki so jih pripravljale radikalne skupine in ki so nasprotovale prisotnosti Trumpa na srečanju svetovnih voditeljev G20 v Hamburgu. Na demonstracijah so sodelovale tudi anarhistične ameriške skupine, obstaja pa tudi dokaz o srečanjih med posameznimi pripadniki teh skupin in sodelavci IS, po trditvah Kleina, ki je izseke svoje knjige objavil v britanskem Daily Mailu, še piše v poročilu FBI.

Vrh G20 v Hamburgu so zaznamovali tudi nasilni protesti. | Foto: Reuters Vrh G20 v Hamburgu so zaznamovali tudi nasilni protesti. Foto: Reuters

Agenti FBI so bili posebej pozorni na skupino anarhistov iz Oaklanda. Trije ključni člani te skupine so se v Hamburgu sestali z voditeljem Al Kajde na arabskem polotoku (AQAP) in voditeljem Al Kajde v islamskem Magrebu (AQIM). Oba voditelja vej Al Kajde naj bi skupini iz Oaklanda pomagala dobiti orožje, ki ga želijo, predvsem material za izdelavo bomb ter strupene kemikalije in pline, Klein citira poročilo.

"Medtem ko se v Iraku dosega vojaški uspeh proti IS, je njihov vpliv v Evropi in po svetu očitno vse večji. Zdaj, ko je FBI ugotovil, da imajo sledilce v radikalnem uporniškem gibanju v ZDA, je jasno, da bo prihajalo do novega nasilja ter napadov na predstavnike zakona in ameriške institucije, tudi banke," so še zapisali agenti FBI.

Ne spreglejte