Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 11. 2013,
11.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

smeti Amsterdam Nizozemska

Nedelja, 24. 11. 2013, 11.24

8 let

Alkoholike plačujejo s pivom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Amsterdamu so začeli projekt zaposlovanja alkoholikov. Poleg denarja jih plačujejo tudi s pivom in tobakom.

Nizozemska slovi po pragmatičnem obravnavanju odvisnosti od mamil ali alkohola. Toda projekt fundacije Rainbow, ki so ga začeli v Amsterdamu, je res nenavaden.

Vsako jutro se na amsterdamskih ulicah ob devetih zbere skupina alkoholikov. Pa ne, da bi prosjačili za pijačo. Zberejo se, da bi začeli čistiti ulice. Za delo dobijo 10 evrov, pol zavitka tobaka in pet pločevink piva. Delajo v skupinah po deset ljudi, vsaka skupina dela tri dni v tednu. Nato pride druga.

"Če nam ne bi dali piva, sploh ne bi prišli na delo," je za AFP dejal eden izmed udeležencev projekta, Frank. "Alkohol potrebujemo, da sploh lahko delujemo. To je ena od značilnosti kroničnih alkoholikov," pravi 45-letni Frank, ki je bil že večkrat v zaporu zaradi nasilništva, sodelovanje v projektu pa mu je v pomoč, saj si bolje organizira dan.

Namesto postopačev smetarji "Ta skupina kroničnih alkoholikov je povzročala veliko težav v bližnjem parku. Pogosto so se pretepali in nadlegovali mimoidoče," je opozorila Gerrie Holterman, vodja fundacije Rainbow, ki s subvencijo nizozemske vlade financira projekt. "Naš namen ni, da bi jih ozdravili alkoholizma, temveč da bi jih zaposlili. Želimo, da bi se z nečim ukvarjali in ne bi več brezciljno posedali po parku," je dodala.

Tako vsako jutro pridejo v pisarno projekta, spijejo kavo in dve pivi, oblečejo oranžne jopiče ter se z metlo in smetnjaki odpravijo na ulice. Količino popitega alkohola nadzorujejo prostovoljci. Opoldne dobijo topel obrok in dve pločevinki piva, ob pol štirih, ko končajo delo, pa še eno pivo. Delijo jim lahko pivo.

"Prav je, da nam dajo lahko pivo s petimi odstotki alkohola. Navadno pijem močnejše pivo z 11 ali 12 odstotki alkohola," je razložil Vincent, nekdanji pek. "Zadovoljen sem, da je delo opravljeno, da lahko nekaj storim za skupnost, čeprav sem alkoholik."

"S projektom vsi pridobijo: skupnost in oni," je potrdila vodja projekta Gerrie. "Nič več ne postopajo v parku, bolje se prehranjujejo in čez dan so zaposleni. Morda zaradi tega tudi manj pijejo."

Podobni projekti v zavetiščih Čeprav se na prvi pogled projekt zdi nenavaden, je na Nizozemskem dobro sprejet. Kot so prepričani Nizozemci, pri odvisnosti ni potreba le zdravljenje. Organizatorji projekta menijo, da je treba poskrbeti tudi na neozdravljive kronične alkoholike. "Odvisniki od heroina imajo posebne sobe, kjer si lahko vbrizgajo mamilo. Zakaj torej alkoholikom ne bi smeli dati piva?" se sprašuje Gerrie.

Projekt v Amsterdamu ni prvi, pri katerem kroničnim alkoholikom ponujajo alkohol. V ameriškem Seattlu so podoben program uvedli v zavetišču za brezdomce 1811 Eastlake. Vsem alkoholikom so ponudili obrok in pivo. Ugotovili so, da jih tako lažje zadržijo v zavetišču. Nekaj let pozneje so v raziskavi ugotovili, da alkoholiki v zavetišču 1811 Eastlake državo stanejo dvakrat manj kot tisti, ki niso vključeni v program. Alkoholiki v zavetišču so imeli boljši dostop do drugih služb za pomoč in so tako manjkrat zašli v težave. Podoben projekt so imeli tudi v Vancouvru, kjer je medicinsko osebje nadzorovano delilo alkohol kroničnim alkoholikom iz zavetišč.

"Delo našim življenjem daje strukturo," je prepričan eden od udeležencev, ki sodeluje v amsterdamskem projektu. Nekateri udeleženci projekta priznavajo, da zdaj pijejo manj, kot so prej. "Ko pridem domov, je za menoj že delovni dan. Ni nujno, da sploh želim piti," je dejal Vincent.

Frank pa je bolj skeptičen: "Ne verjamem, da pijem manj. Ko končam delo, grem v trgovino in z zasluženim denarjem kupim pivo. In kadar ne delam, sem že ob osmih zjutraj pred trgovino, da bi si kupil pivo."

Ne spreglejte