Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 9. 2013,
8.50

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srbija predčasne volitve Aleksandar Vučić

Sobota, 28. 9. 2013, 8.50

8 let, 3 mesece

Ali Srbijo čakajo predčasne volitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vse kaže, da bo prej ali slej tako, predvsem zaradi Aleksandra Vučića, drugega človeka srbske vlade, ki meni, da bi moral biti prvi.

V Srbiji se je pred dnevi zgodila pomembna odstavitev. Dragana Djilasa, prvega moža največje srbske opozicijske stranke, so vrgli s položaja župana Beograda. Razrešitev je izglasoval svet beograjske skupščine zaradi prezadolženosti mesta, Beograd naj bi bil zadolžen za skoraj 650 milijonov evrov. Je pa res, da je v času Djilasovega županovanja Beograd dobil novi most, nove tramvaje in mestne avtobuse na kartice, podobne ljubljanskim.

Srbska posebnost Ne glede na to, da je Djilasova Demokratska stranka leta 2012 izgubila volitve, se je Djilas zelo dobro odrezal na ravni Beograda. A da je postal beograjski župan, je potreboval podporo manjše socialistične stranke Ivice Dačića. Ista stranka, torej socialistična stranka, je na državni ravni podporo ponudila Srbski napredi stranki Aleksandra Vučića, da je ta lahko sestavila koalicijo. Tako zdaj velja srbska posebnost, da je vodja manjše koalicijske stranke Ivica Dačić premier države, vodja večje Aleksandar Vučić pa njegov prvi namestnik.

Vučić v vzponu Aleksandar Vučić, nekoč skrajni nacionalist, je položaj podpredsednika v nekaj več kot letu dni dobro izkoristil in je zdaj glavni ljubljenec Srbov. Nekatere raziskave kažejo, da kar 66 odstotkov Srbov meni, da bi moral biti Vučić premier. Priljubljenost mu je zelo narasla v zimskem obračunu s korupcijo, pa tudi z aretacijo najbogatejšega Srba Miroslava Miškovića. Takrat je Vučić javno razložil, kako pogumno se je zoperstavil grožnjam s smrtjo. Vučić je tudi tisti, ki se je pred dnevi navduševal nad novim svetovalcem Srbiji, zloglasnim nekdanjim predsednikom Mednarodnega denarnega sklada Dominiquom Straussom – Kahnom, in ga, namesto da bi to storil predsednik vlade, tudi sprejel.

Evropska drža in potrpežljivost pot do zmage? Vučić se je s svojim nadrejenim Dačićem vse poletje prepiral o kadrovskih menjavah v vladi. Padca vlade ni tvegal, predvsem zato, ker je bil premier Dačić vpleten v pogajanja s Kosovom, ki so potekala pod pokroviteljstvom Evropske unije. Kaj bi o taki "evropski" drži Aleksandra Vućiča namreč rekla Evropa? Po padcu prvega Beograjčana, župana Djilasa, kaže, da je Vučić vendarle začel svoj pohod, kosovske volitve pa bodo na začetku novembra.

Ne spreglejte