SiolNET. Novice Svet
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali je 37-letni Hrvat nadlegoval tudi slovenske deklice?

0,60

termometer

Zloraba otrok na internetu
Foto: Thinkstock

Na spletnem omrežju je nadlegoval deklice, stare od devet do 14 let. Ko se z njim niso želele več pogovarjati, jim je ustvaril lažne profile s fotografijami golih teles z njihovimi pravimi obrazi. Nagovarjal je deklice iz Hrvaške in sosednjih držav.

Hrvatu iz Slavonije sodijo zaradi nadlegovanja mladoletnic. Nagovarjal jih je, naj mu pošljejo svoje fotografije z močno naličenim obrazom, pišejo hrvaški mediji.

Ko se dekleta z njim niso več hotela pogovarjati, je z njihovega profila vzel prave fotografije, s fotomontažo obraze namestil na tuja gola telesa in s temi fotografijami ustvaril lažne profile s pravimi imeni deklet. Profilov, na katerih je objavljal žaljivo vsebino, je naredil vsaj 14.

Facebook je ukinil vse njegove lažne profile. Potem ko so starši hrvaških deklic proti njemu vložili kazensko ovadbo, ga je policija odkrila.

Pri sebi je hranil 32 fotografij golih deklic

Policija je zaplenila njegov računalnik ter številne CD-je in DVD-je. Skupno so na vseh medijih našli 90.095 fotografij, od katerih je bila tretjina shranjena na prenosnih medijih. Na 32 fotografijah so bile gole mladoletnice.  

Glede na obtožnico se je 37-letnik od 1. maja do 24. avgusta 2014 pogosto prijavljal na Facebook in iskal fotografije, ki prikazujejo intimne dele otroških teles in otroke različnih starosti v spolnem aktu.

Da bi zaščitili identiteto žrtev, natančna lokacija, na kateri se je to dogajalo, in osebni podatki 37-letnika v obtožnici niso navedeni, piše Glas Slavonije.

Trenutno mu na Hrvaškem sodijo zaradi spolne zlorabe, izkoriščanja in kršenja zasebnosti otrok. Konkretno je obtožen izdelave lažnih profilov petih deklet iz različnih krajev Hrvaške in drugih, sosednjih držav, ki jih mediji ne navajajo. Trenutno mu na Hrvaškem sodijo zaradi spolne zlorabe, izkoriščanja in kršenja zasebnosti otrok. Konkretno je obtožen izdelave lažnih profilov petih deklet iz različnih krajev Hrvaške in drugih, sosednjih držav, ki jih mediji ne navajajo. Foto: Thinkstock

 

Ali gre tudi za slovenske deklice, policija še ne more komentirati

Več hrvaških medijev je zapisalo, da je obtoženi nagovarjal tudi dekleta iz sosednjih držav.

Generalni policijski upravi smo zastavili vprašanje, ali je primer poznan tudi slovenski policiji in ali so v primer vpleteni tudi slovenski otroci.

Odgovorili so nam, da nam informacij o konkretnem primeru ne morejo posredovati, ker jih še pridobivajo.

To je naredil, ker ga deklice niso več želele za prijatelja

Med izpraševanjem je priznal, česar so ga obtožili, a je pojasnil, da je bil "jezen, ogorčen in žalosten", ker deklice niso več želele biti njegove prijateljice, potem ko je od njih zahteval, naj mu pošljejo svoje fotografije močno naličenih obrazov. Zaradi tega se je posvetil lažnim profilom, še prej pa jim je poslal sporočila, v katerih jih je naslavljal z žaljivimi izrazi in jim z lažnim profilom tudi grozil.

 

Tehnične rešitve, da bi starši otroku lahko preprečili dostop do družbenih omrežij, ni. Potreben je pogovor, mnogi pa se zaradi varnosti odločijo, da na omrežjih ne bodo objavljali svojih fotografij. Tehnične rešitve, da bi starši otroku lahko preprečili dostop do družbenih omrežij, ni. Potreben je pogovor, mnogi pa se zaradi varnosti odločijo, da na omrežjih ne bodo objavljali svojih fotografij. Foto: Thinkstock

 

Dve tretjini zlorabljenih otrok je starih od 11 do 15 let

Spletno oko je ena od treh komponent Centra za varnejši internet, ki deluje pri nas in zbira anonimne prijave nezakonitih spletnih vsebin. V osmih letih delovanja je Spletno oko obravnavalo več kot 4.300 prijav posnetkov domnevnih spolnih zlorab otrok. 1.293 so jih označili kot potencialno nezakonite in jih posredovali policiji v nadaljnjo obravnavo.

Med žrtvami, starimi od sedem do 18 let, je večina otrok, in sicer kar dve tretjini, starih od 11 do 15 let. V letu 2014 je bilo med njimi 85 odstotkov deklic, leto prej je bilo razmerje med deklicami in dečki približno enako.

V razredu 30 otrok jih je šest spolno zlorabljenih

Po podatkih slovenske policije so v zadnjih petih letih obravnavali 738 primerov spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let.

Raziskave kažejo, da sta spolno zlorabljena vsaka peta deklica in vsak sedmi deček, pravijo v Združenju proti spolnemu zlorabljanju. V razredu tridesetih otrok je to šest otrok.

Andrej Omulec, psihoterapevt in družinski terapevt iz Pomurja, iz prakse opaža, da jih ima od 50 žensk, vključenih v terapevtski proces, 35 zagotovo nekakšno čudno spolno izkušnjo iz otroštva, čeprav pri vseh primerih ne gre prav za zlorabo.

"Ogromno je spolnih zlorab v rejništvih, pa o tem nihče ne govori. Tem otrokom pa se ne verjame, ker ti otroci lažejo, 'bluzijo' in tako naprej," pravi Omulec.

Mama je zalotila partnerja s hčerko, pa mu tega ne more dokazati

"To so štiri leta stare deklice, pa pet in šest let stari fantje, sploh do desetih let je tega ogromno. Odzivi otrok so grozni. Ko prikazujejo stvari, ki so se jim zgodile, je to videti skrajno ogabno," je povedal Andrej Omulec. Zdi se mu nedopustno, da ljudje ne dobijo kazni, ki si jo zaslužijo, ker je to tako težko dokazati na sodišču.

"So primeri, ko na primer mama zaloti partnerja s še zelo majhno hčerko. Na sodišču so ga oprostili in mu niso ničesar dokazali, čeprav je več strokovnjakov potrdilo, da je šlo za zlorabo, tudi sodna izvedenka. Ni bilo dovolj dokazov in rekel je, da je to počel samo enkrat," pove Omulec in doda, da je zadnji argument zelo pogost izgovor pedofilov. Pri tem poudari, da gre za neozdravljivo bolezen. "To je način notranjega umirjanja stiske - kot pri alkoholiku," doda Omulec.

"To so zares grozne stvari. Še posebej ko spremljaš odzive otrok. Otrok lahko podoživi travmo ob določeni podobni situaciji. Takrat se v njem vse prebudi in lahko podoživi panični napad. To lahko sprožijo najbolj običajne reči, na primer samo pogled na ploščice na tleh nekega stranišča," pravi Omulec.

Tudi ko mlajše otroke zlorabljajo veliko starejši sorojenci, si stiske otrok ne moreš zamisliti. "To so nore stvari, pri katerih se ti obrne želodec. Določene regije imajo primere, da so otroke zlorabljale generacije in imamo tudi primere, ko je v vasi več ljudi zlorabljalo otroke, na primer, ko so starši zlorabljali deklice in njihove prijateljice," pravi Omulec.

Pogovor o spolnosti je nujno potreben. Oče je tisti, ki lahko hčerki da dostojanstvo. On ji lahko reče, da je vredna in spoštovana ženska, da je njena intima nekaj najpomembnejšega in da naj jo spoštuje. Na ta način ji pokaže, kaj pomeni ljubezen, razlaga Andrej Omulec, psihoterapevt in družinski terapevt. Pogovor o spolnosti je nujno potreben. Oče je tisti, ki lahko hčerki da dostojanstvo. On ji lahko reče, da je vredna in spoštovana ženska, da je njena intima nekaj najpomembnejšega in da naj jo spoštuje. Na ta način ji pokaže, kaj pomeni ljubezen, razlaga Andrej Omulec, psihoterapevt in družinski terapevt. Foto: Thinkstock

Največkrat so žrtve tista dekleta, ki so bila žrtve že doma

Največkrat so žrtve tista dekleta, ki so bila žrtve že doma. "Ali pa so doma tako skrajne razmere, da je do konca zaničevana, zavržena, dana na stranski tir, brez samopodobe in samozavesti in je v njej polno krivde. Išče občutek pripadnosti," pojasnjuje Omulec.

Današnja družba je malo zgrešila pot pri tem, da se z otroki nekako ne pogovarjamo več, odnosom se ne posvečamo več, ker so malo preveč boleči in rajši gojimo odnose prek interneta, ker jih lahko izklopimo, ko se nam z osebo ne da več pogovarjati. Otroci dostikrat ostajajo sami in iščejo nekakšno bližino prek tega.

Vprašati moramo, ali se je zgodilo kaj, kar jim ni bilo všeč

"Starši kar začutijo, kdaj je tisti pravi trenutek, da odprejo temo in otroka zaščitijo. Čisto neposredno jih je treba vprašati, ali se je zgodilo kaj, kar jim ni bilo všeč, ali se jim ni zdelo prav, ali se je zgodilo kaj, kar ne spada v odnos s to osebo," svetuje Omulec.

Ko nam otrok kaj pove, čim več govorimo o tem. Smo sočutni. Vsak človek ob nekem dejanju čuti, če kaj ni prav. Že to, da otroku nekdo prizna, da so bili občutki, da nekaj ni prav, ki jih je ob tem imel, pravilni, je lahko zanj zelo veliko olajšanje.

"Ko nam otrok pove, kaj se je zgodilo, je treba primer takoj prijaviti. Se pa s prijavo policiji začne ogromno bitk. Predstavljate si, da mora ta deklica potem zgodbo ponavljati socialni službi, vse pokazati, tudi na policiji, na sodišču, pred njim, pred sodnim izvedencem, tisočkrat eno in isto. Takrat zadeve ponovno podoživi in travmatizira, to so zares težke stvari," pravi Omulec.


Zlorabe na internetu so pereč problem


Samopodoba deklet je bila verjetno že prej okrnjena

"Ti ljudje izbirajo točno določene žrtve, ki imajo že tako slabo samopodobo zaradi neke čudne izkušnje," pove Omulec. Po njegovih besedah je manj ogrožen otrok iz nekega varnega okolja, v katerem lahko pove za svoje občutke, je v njem sprejet, se ga ne zaničuje, ima jasno postavljene meje, starši gradijo njegovo samozavest in ve, da mu zaupajo. V tej družini se nekaj takega težko zgodi, a tudi če se, bo takoj doma povedal in bodo to takoj sprejeli in ukrepali, ne bodo rekli, da si je izmislil. Tam, kjer tega ni, pa je zgodba drugačna in je še večja možnost, da se zloraba zgodi, pojasnjuje Omulec.

"V zdravih družinah, kjer se ve, da je spolnost neka podaritev, višek odnosa ali ljubezni, je to čisto nekaj drugega, kot če 14-letnik v spolnosti išče neko pripadnost. Otroci pri 14 ali 15 letih se ne odločijo za spolnost, ker si tega ne želijo. Ta še ne spada v njihovo starostno obdobje. Želijo si nežnosti, sočutja, dotikov," pove Omulec in pojasni, da gredo v to največkrat zaradi občutka pripadnosti.

V "zdravih" družinah starši otroke v takšnih primerih takoj zaščitijo, pove Omulec. Odrasla in vsaj malo razumna oseba mora vedeti, za kaj gre, in otroka v vsakem primeru zaščititi. "Pri družinah, ki otrok ne zaščitijo, je ozadje lahko že malo sumljivo," dodaja.

"Pedofili so zelo manipulativni ljudje. So skrajno inteligentni, precizni in vejo, kaj morajo v določeni situaciji narediti, da se lahko zaščitijo. Nabijejo jih s krivdo in krivda je tista, ki te otroke ubija. Takrat otrok ostane sam in ga razžira od znotraj. Odzivi so zares grozni," pove Omulec.

Andrej Omulec Foto: Osebni arhiv

Oče ji mora povedati, da je njena intima zelo pomembna

Če otroku predstaviš, kaj je spolnost, da na primer oče pove hčerki, kakšno vrednost ima, je to čisto nekaj drugega. On ji lahko reče, da je lepa, vredna in spoštovana ženska, da je njena intima nekaj najpomembnejšega in da naj jo spoštuje. Na ta način ji pokaže, kaj pomeni ljubezen. O tem bo razmišljala drugače, vedela bo, da je vredna več od tega, da bi kar skočila v spolni odnos.

Pri ženski, ki si želi ljubezni, je največ, kar lahko da, spolni odnos. In če to nekdo zlorabi, so to nore bolečine. Nore bolečine otrok, ki zelo težko povejo, kaj se jim je zgodilo.

Največkrat se spolne zlorabe dogajajo znotraj družine

Največ je zlorab v družinskem krogu ter v krogu ljudi, ki jim otroci zaupajo in jih poznajo. "Otrok na primer očeta hoče ob sebi, v primerih zlorabe pa ne ve, kaj je prav in kaj ne in je zmeden. Potem pa se čutijo krive, da so jih oni pripeljali do tega, da se je zgodilo nekaj, kar ne spada v tak odnos. Ogromno je nekega gnusa, krivde, tudi groženj v smislu: 'Če boš povedala najino skrivnost, se bo tebi/mami/meni nekaj zgodilo.' In otroci vse to držijo to v sebi," pove terapevt.

Kot pravi, se to lahko dogaja na počitnicah in na taborih, saj pedofili tudi sicer izbirajo poklice, kjer imajo okrog sebe največ otrok in kjer so najbolj zaščiteni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin