Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vladimir Putin premoženje najbogatejši

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 14.34

8 let

Ali ima Vladimir Putin pod palcem več kot Bill Gates?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bill Browder, nekoč največji tuji investitor v Rusiji, premoženje ruskega predsednika Vladimirja Putina ocenjuje na 200 milijard dolarjev (175 milijard evrov). Je Putin postal najbogatejši na svetu?

Na vrhu lestvice najbogatejših Zemljanov sicer z 79 milijardami dolarjev (69 milijard evrov) premoženja uradno kraljuje oče Microsofta Bill Gates.

"Po 14 letih na oblasti, odlični gospodarski rasti Rusije v času konjunkture in ogromnih vsotah neporabljenega denarja, ki je bil namenjen gradnji šol, cest in bolnišnic – ves ta denar je končal na računih švicarskih bank, v nepremičninah, delnicah in hedge skladih, ki jih upravljajo za Putina in njegove pajdaše," je v pogovoru za CNN dejal soustanovitelj investicijskega sklada Hermitage Capital Management Bill Browder, ki je v Ruski federaciji začel investirati že leta 1996.

Browder je z začetnim vložkom 25 milijonov evrov zajahal val privatizacije ruskih državnih podjetij in ga v naslednjih letih večkrat oplemenitil. Med drugim je bil delničar v plinskem gigantu Gazprom in banki Sberbank.

Rusko gospodarstvo raslo za sedem odstotkov letno Putin, nekdanji polkovnik v sovjetski obveščevalni službi KGB, je ruski premier postal avgusta 1999, predsednik največje države na svetu pa leta 2000. Browder kot dober poznavalec ruskega gospodarstva, ki je več kot deset let vlagal v ruski trg, ocenjuje, da "si je Putin v prvih osmih ali desetih letih vladanja prilastil toliko denarja, kolikor je pač želel." Rusko gospodarstvo je namreč v tem času beležilo povprečno sedemodstotno letno rast, piši spletni portal Business Insider.

Rusko gospodarstvo je na račun vse višjih cen nafte na začetku 21. stoletja doživelo gospodarski razcvet. To je utrdilo Putinovo moč in položaj njemu lojalnih prijateljev, ki so bogateli na račun države. Toda z Zahoda so ves čas prihajale kritike, da je šel gospodarski napredek na račun demokracije. Do oblasti najbolj kritičen ruski časnik Nova Gazeta je tako zaznamovala vrsta tragičnih zgodb, med katerimi je najbolj odmeval umor prodorne novinarke Ane Politkovske.

Ne spreglejte