Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2015,
18.24

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
begunci Madžarska Hrvaška

Natisni članek

Četrtek, 15. 10. 2015, 18.24

8 let, 3 mesece

Ali bo Madžarska zaprla mejo s Hrvaško, bo znano jutri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Madžarski premier Viktor Orban je danes ob prihodu na vrh EU napovedal, da bo njegova vlada končno odločitev o zaprtju meje s Hrvaško sprejela do petka zjutraj.

Ograja na meji s Hrvaško je zgrajena in če bi bilo potrebno, bi lahko mejo zaprli v eni sami uri in tako omejili prihod beguncev in migrantov, je izjavil madžarsko premier Viktor Orban. Ob tem je ponovil, da bi bilo najbolje, če bi zaprli mejo z Grčijo.

"Vojska in policija sta pripravljeni, da zapreta mejo, ko bo odločitev enkrat sprejeta," je v Budimpešti objavil vodja kabineta madžarskega premierja Janoš Lazar. Odločitev, ali bo Madžarska mejo s Hrvaško zaprla, kar je odvisno tudi od Orbanovih pogovorov v Bruslju, pa naj bi bila znana v naslednjih dneh oziroma do jutri zjutraj.

Odločitev po zaključku današnjih srečanj v Bruslju Orban z odločitvijo namreč čaka na konec današnjega zasedanja voditeljev držav EU in ločenega srečanja voditeljev štirih članic višegrajske četverice. V tej so poleg Madžarske še Slovaška, Češka in Poljska. Državi, ki sta sicer Madžarski že obljubili, da bosta njeno južno mejo pomagali varovati s svojimi policisti in vojaki.

Po zaprtju meje s Srbijo Madžarska postavila ograjo še na meji s Hrvaško Potem ko je Madžarska sredi septembra zaprla mejo s Srbijo, se je begunska pot preusmerila na Hrvaško, od koder pa begunce vozijo naprej na mejo z Madžarsko. Od tam nadaljujejo pot v Avstrijo in Nemčijo ter v skandinavske države.

Morebitno zaprtje meje Madžarske s Hrvaško bo preusmerilo begunske poti proti Sloveniji.

Ne spreglejte