Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2014,
16.27

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Edi Rama Srbija Albanija

Torek, 11. 11. 2014, 16.27

4 leta, 10 mesecev

Albanskega premiera Ramo na jugu Srbije pričakala navdušena množica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Albanski premier Edi Rama je svoj prvi obisk v Srbiji, ki je obenem prvi obisk kakega albanskega premiera v tej državi v 68 letih, danes nadaljeval v večinsko albanskem mestu Preševo.

Edija Ramo so ob obisku razglasili za častnega meščana Preševa, on pa je dejal, da se v tej regiji resnično počuti kot eden od domačinov.

Sprejela ga je navdušena množica, ki ji je Rama obljubil, da bodo branili "interese naših bratov in sester v regiji".

Pričakali so ga z rdečo preprogo, ovacijami V Preševu, nedaleč od meje s Kosovom, živijo skorajda samo Albanci, zato je razumljivo, da so Ramo danes sprejeli povsem drugače kot v ponedeljek v Beogradu. Pričakali so ga z rdečo preprogo, ovacijami, plakati "Dobrodošel premier" in "Hvala premier" ter albanskimi zastavami, medtem ko je bilo srbske zastave mogoče videti le na pročeljih uradnih poslopij v centru mesta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ramo so ob obisku razglasili za častnega meščana Preševa, on pa je dejal, da se v tej regiji v resnici počuti kot eden od domačinov. V Preševu se je sestal s političnimi voditelji tamkajšnjih Albancev in nagovoril ljudi v kulturnem domu. Srbske oblasti niso bile zastopane, prav tako Ramovih besed danes niso prevajali niti v srbščino niti angleščino.

Opozoril, da imajo Albanci v Srbiji manj pravic kot Srbi na Kosovu Albanski premier je sicer danes med drugim opozoril, da imajo Albanci v Srbiji manj pravic kot Srbi na Kosovu, ter zatrdil, da bo Tirana reševanje težav Preševske doline zahtevala v kontekstu približevanja Srbije EU in ne bo dovolila asimilacije tamkajšnjih Albancev. Kot je še dejal, Tirana podpira dialog Albancev z juga Srbije s srbsko vlado s ciljem reševanja praktičnih težav, še posebej na področju infrastrukture in izobraževanja, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

V treh občinah na jugu Srbije – Preševo, Bujanovac in Medveđa – živi okoli 70 tisoč Albancev, ki so na območju večinsko prebivalstvo. V preteklosti so izražali željo po odcepitvi od Srbije in priključitvi h Kosovu.

V letih 2000 in 2001 so na jugu Srbije divjali nemiri V letih 2000 in 2001 so na jugu Srbije divjali nemiri, v katerih so srbske varnostne sile ubile 27 pripadnikov tako imenovane Osvobodilne vojske Preševa, Bujanovca in Medveđe, ki so hoteli odcepitev od Srbije. Konec leta 2012 so v Preševu postavili spomenik v spomin na ubite Albance, ki pa so ga srbske oblasti nato kmalu odstranile. Na mestu v središču mesta, kjer je stal omenjeni spomenik, so domačini danes postavili sveže cvetje, piše APA.

Za albanske medije je Rama v ponedeljek zvečer dejal, da Tirana od Srbije za tam živeče Albance zahteva to, kar Beograd zahteva za Srbe na Kosovu. Sicer pa še danes odmevajo besede Rame na ponedeljkovi novinarski konferenci, ko je Srbijo pozval, naj prizna neodvisnost Kosova kot realnost, ki jo je sprejela večina držav v svetu.

Srbski premier Aleksander Vučić se je na to ostro odzval, med drugim z besedami, da gre za provokacijo in da ne bodo dovolili, da nekdo tako ponižuje Srbijo. Srbski predsednik Tomislav Nikolić je nato celo odpovedal načrtovano srečanje z Ramo.

Ne glede na vse pa albanskega premiera očitno že decembra znova pričakujejo v Beogradu, in sicer na regionalnem srečanju s kitajskim premierjem Li Keqiangom, še dodaja APA.

Ne spreglejte