Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti nadlegovanje Amnesty International spolno nadlegovanje

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 16.01

8 let

AI: Begunke vseskozi na svoji poti deležne nadlegovanja in napadov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Begunke in iskalke azila so na svoji poti po Evropi vseskozi žrtve fizičnih napadov in spolnega nadlegovanja, je opozorila organizacija za varstvo človekovih pravic Amnesty International (AI).

Organizacija je do teh ugotovitvah prišla po pogovoru s 40 ženskami in deklicami iz Iraka in Sirije, ki so preko Grčije in po balkanski poti potovale v Nemčijo in na Norveško.

Prisiljene v spolne odnose "Mnoge so poročale, da so bile v vseh državah, čez katere so potovale, deležne fizičnih zlorab in finančnega izkoriščanja in otipavanja, ali pa so bile prisiljene v spolne odnose s tihotapci ljudi ali drugimi begunci, v nekaterih primerih celo z varnostnimi organi," navaja organizacija AI.

Neka 22-letnica iz Iraka je namreč povedala, da ko je bila v Nemčiji, da ji je uniformirani varnostnik ponudil nekaj oblačil, če bi "preživela nekaj časa sama z njim".

Najhuje na Madžarskem, Hrvaškem in v Grčiji Še posebej so bile ogrožene ženske, ki so potovale same ali zgolj v spremstvu svojih otrok. Najhuje je bilo v begunskih centrih na Madžarskem, na Hrvaškem in v Grčiji, kjer so morale spati ob moških in včasih tudi deliti sanitarije z njimi.

"Če bi se ta humanitarna kriza odvijala kjerkoli drugje na svetu, bi pričakovali takojšnje praktične ukrepe za zaščito najbolj ranljivih skupin," je v Londonu dejala direktorica AI za krizne razmere Tirana Hassan.

"Najmanj, kar bi morali narediti, je vzpostaviti ločene in dobro osvetljene sanitarije ter ločene spalne prostore," se je zavzela.

"Da bi se izognili zlorabam in izkoriščanju s strani tihotapcev, bi bilo za evropske vlade najboljše, če bi dovolile varne in legalne poti direktno od izvora," je še menila Hassanova.

Ne spreglejte