Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2013,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Roman Abramovič Boris Berezovski Vladimir Putin

Četrtek, 4. 4. 2013, 8.03

8 let

Abramovič kurir med Berezovskim in Putinom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izgnani ruski milijonar naj bi pred svojo smrtjo Putinu poslal prošnjo po odpuščanju in vrnitvi v domovino, pismo pa naj bi ruskemu predsedniku dostavil kar Roman Abramovič.

Okoliščine samomora ruskega oligarha Borisa Berezovskega, ki je leta 2001 zaradi kazenskih ovadb iz Rusije pobegnil v Veliko Britanijo, še vedno burijo duhove ruskih in britanskih medijev. Potem ko so razkrili, da naj bi očitno že precej obubožan oligarh ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu poslal pismo, v katerem naj bi ga prosil za odpuščanje in dovoljenje za vrnitev v domovino, zdaj številni trdijo, da naj bi omenjeno pismo Putinu dostavil kar Roman Abramovič.

Če se bo trditev, ki sta jo za zdaj potrdila dva ruska medija, izkazala za resnično, bo to še dodaten dokaz, da se je Berezovski pred smrtjo skušal spraviti s svojimi nasprotniki. Z Romanom Abramovičem sta se namreč lani srečala na sodišču, ko je Berezovski od lastnika nogometnega kluba Chelsea zahteval tri milijarde funtov oziroma 3,5 milijarde evrov odškodnine zaradi spora glede delnic naftne družbe Sibneft in izgubil.

Tiskovni predstavnik Putina je po smrti Berezovskega potrdil, da je nekaj mesecev prej oligarh Putinu res poslal pismo s prošnjo po vrnitvi, čeprav so številni prijatelji Berezovskega dvomili, da bi 67-letnik res pošiljal takšna pisma. Pismo Putinu je potrdila tudi oligarhova partnerica, 23-letna Katerina Sabirova, ki je v enem izmed intervjujev dejala, da si je Berezovski resnično želel nazaj v Rusijo.

Tiskovni predstavnik Romana Abramoviča je za Daily Telegraph dejal, da sicer ve odgovor na vprašanje, ali je pismo dostavil Abramovič, a da tega ne bo komentiral, saj gre za osebno vprašanje. Je pa neimenovan ruski vladni vir potrdil, da je tudi Abramovič prejel pismo z opravičilom.

Po smrti Berezovskega so njegovi prijatelji medijem povedali, da je bil hudo depresiven zaradi izgubljene tožbe proti Abramoviču, po nekaterih pričanjih naj bi bil ruski oligarh finančno izčrpan in naj bi mrzlično prodajal svoje premoženje.

Ne spreglejte