Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
12.39

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mahmud Abas John Kerry mirovna pogajanja Benjamin Netanjahu Izrael Palestina

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 12.39

5 mesecev, 3 tedne

Abas: Predpogoj za oživitev mirovnega procesa izpustitev zapornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Palestinski predsednik Mahmud Abas je sporočil, da je predpogoj za obnovitev mirovnih pogovorov med Palestino in Izraelom izpustitev palestinskih zapornikov.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem izpostavil, da je "izpustitev zapornikov prioriteta, ki ustvarja primerno ozračje za možnost nadaljevanja mirovnega procesa" med Izraelom in Palestino. Tiskovni predsednik palestinskega voditelja je pojasnil, da so bili pogovori s Kerryjem usmerjeni k iskanju najboljše poti za ustvarjanje primernega vzdušja za nadaljevanje pogovorov z Izraelom.

Zaustavite gradnje naselij v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu Abas je prav tako izpostavil, da se pogajanja lahko nadaljujejo samo v primeru izraelske zaustavitve gradnje naselij v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu, ki je po njegovih besedah nesprejemljiva. "Palestinska stran se je pripravljena vrniti za pogajalsko mizo, ampak samo, če Izraelci ustavijo naseljevanje na palestinskih ozemljih in izpustijo zapornike, predvsem tiste, aretirane pred podpisom deklaracije v Oslu leta 1993," je povzel Abasove besede.

Vloga Turčije pri normalizaciji odnosov Kerry je v Carigradu Turčijo in Izrael pozval k normalizaciji odnosov. Izrazil je prepričanje, da lahko Turčija odigra pomembno vlogo v mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu, Iran pa posvaril, da se čas za pogajanja glede njegovega jedrskega programa izteka. "Ne želimo postavljati pogojev. Želimo videti, da se odnos med državama, ki je pomemben za mirovni proces in stabilnost Bližnjega vzhoda, v popolnosti normalizira. Prepričan sem, da bo volja za to na obeh straneh," je na skupni novinarski konferenci s turškim zunanjim ministrom Ahmetom Davutoglujem dejal Kerry.

Izrael za zdaj možnost večje vloge Turčije pri oživitvi mirovnih pogajanj s Palestinci zavrača. Glavna izraelska pogajalka Cipi Livni je za javni radio izjavila, da se ji zdi ta ideja zanimiva, da pa bo za to potreben čas .

Obama Izrael in Zahodni breg obiskal sredi marca V State Departmentu napovedujejo, da bo Kerry v Izraelu in na palestinskih ozemljih poskušal graditi na rezultatih pogovorov, ki so prejšnji mesec potekali med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in tamkajšnjimi voditelji. Obama je sredi marca obiskal Izrael in Zahodni breg, nato pa se je Kerry še enkrat ločeno sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in Abasom.

"Od takrat so imeli nekaj časa, da so razmislili o obisku," je pred Kerryjevim odhodom povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Victoria Nuland. "To je torej priložnost za državnega sekretarja, da se vrne in prisluhne, kaj je po njihovem mnenju možno," je dodala.

Abas napovedal, da se bo začasno vzdržal vseh enostranskih dejanj Palestinski predsednik Abas je sicer pred dnevi napovedal, da se bo začasno vzdržal vseh enostranskih dejanj do Izraela, s čimer želi dati priložnost oživitvi mirovnih pogajanj. Kot je pojasnil predstavnik oblasti v Ramali, bi se palestinske oblasti za dva meseca odpovedale enostranskim ukrepom v agencijah ZN-a in ne bi sprožile postopka proti Izraelu pred Mednarodnim kazenskim sodiščem.

Ne spreglejte