Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 10. 2021,
7.46

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Joe Biden Antonio Guterres organizacija država Združeni narodi

Nedelja, 24. 10. 2021, 7.46

2 leti, 6 mesecev

76. rojstni dan nosilca upanja za svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Združeni narodi | V Sloveniji se dan ZN tradicionalno praznuje v Slovenj Gradcu, ki nosi naziv ZN mesto glasnik miru. | Foto Reuters

V Sloveniji se dan ZN tradicionalno praznuje v Slovenj Gradcu, ki nosi naziv ZN mesto glasnik miru.

Foto: Reuters

Pred 76 leti je 24. oktobra stopila v veljavo Ustanovna listina ZN, ta dan pa velja za rojstni dan svetovne organizacije, ki je zrasla iz pepela druge svetovne vojne z željo po oblikovanju stabilnejše svetovne ureditve na temelju pravil, človekovih pravic, mirnega reševanja sporov in mednarodnega prava.

Začelo se je s konferenco 50 držav v San Franciscu od aprila do junija leta 1945, ko so pripravili ustanovno listino, ta pa je začela veljati 24. oktobra istega leta, ko jo je ratificirala večina držav podpisnic.

Ob dnevu ZN bodo na sedežu svetovne organizacije v New Yorku, v Ženevi in drugje po svetu potekale številne slovesnosti, na katerih naj bi potrdili, da ZN ostajajo najpomembnejši forum za obravnavo globalnih problemov, ki jih v tem času pandemije in podnebnih sprememb ter vedno prisotnih spopadov in vojn ne primanjkuje.

Antonio Guterres
Novice Prvi mož Združenih narodov poziva k okrepitvi boja proti koronavirusu

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob prazniku v posebni poslanici sporočil, da so bili ZN pred 76 leti ustvarjeni kot nosilec upanja za svet, ki nastaja iz sence katastrofalnega spopada. Opozoril je, da svet še zdaleč ni popoln, med drugim zaradi pandemije, spopadov, lakote, revščine in podnebnih sprememb, edina pot naprej pa je solidarnost.

V globalni okvir sodelovanja so se januarja vrnile tudi ZDA, ki so največja finančna podpornica ZN. | Foto: Reuters V globalni okvir sodelovanja so se januarja vrnile tudi ZDA, ki so največja finančna podpornica ZN. Foto: Reuters

Predsednik Joe Biden je ob dnevu ZN izdal odlok, v katerem je med drugim poudaril, da živimo v času velike bolečine zaradi pandemije koronavirusa, ki je po svetu zahtevala pet milijonov življenj, in podnebnih katastrof, vendar gre tudi za čas velikih priložnosti za boljšo prihodnost.

V Generalni skupščini ZN v New Yorku je že v četrtek potekal koncert, in sicer v hibridni obliki, deloma v živo in deloma na posnetku, ter z majhnim občinstvom, saj se pandemija nadaljuje. Pod naslovom Gradimo nazaj bolje za mir in blaginjo so v organizaciji Južne Koreje v živo nastopili violinistki Angela in Jennifer Chun in sopranistka Youngok Shin.

Posebno praznovanje so pripravili na Expu 2020 v Dubaju z razstavo 50 tisoč podob iz več kot 130 držav.

Slovenija se je ob dnevu Združenih narodov zavzela za krepitev učinkovitega in na pravilih temelječega multilaterizma z osrednjo vlogo ZN, ki temelji na neločljivi povezanosti in medsebojnem dopolnjevanju miru in varnosti ter razvoja in človekovih pravic ob spoštovanju mednarodnega prava ter ciljev in načel Ustanovne listine ZN, so sporočili z MZZ.

Ob nastanku so imeli ZN 51 držav članic, danes jih štejejo 193. Slovenija je članica svetovne organizacije postala 22. maja 1992. | Foto: STA , Ob nastanku so imeli ZN 51 držav članic, danes jih štejejo 193. Slovenija je članica svetovne organizacije postala 22. maja 1992. Foto: STA ,

talibani
Novice Združeni narodi talibanom: končajte uporabo sile na protestih
Združeni narodi
Novice Brez rezultata tudi četrta izredna seja ZN o nasilju na Bližnjem vzhodu
Srečanje Borut Pahor
Novice Pahor citiral Pahorja: Človeštvo premore dovolj modrosti za izhod iz krize
Libija
Novice Združeni narodi razkrili tajno misijo zahodnih plačancev v Libiji
Ne spreglejte