Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 10.23

8 let

60 let od delitvenega načrta za Palestino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izraelci in Palestinci obeležujejo 60. obletnico t. i. delitvenega načrta ZN za Palestino.

Načrt je predvideval rešitev arabsko-judovskega spora z delitvijo ozemlja na ločeno judovsko in arabsko državo. Ta koncept je še vedno v osrčju mirovnih prizadevanj na Bližnjem vzhodu. Bil je tudi v osrčju prizadevanj za novi zagon mirovnega procesa na torkovi konferenci v ameriškem Annapolisu, na kateri sta se izraelska in palestinska stran dogovorili, da bosta rešitev dosegli do konca leta 2008. Načrt za takratno britansko mandatno ozemlje v resoluciji Generalne skupščine ZN 181 iz leta 1947 je predvideval rešitev z judovsko in arabsko državo, pri čemer bi bilo širše območje Jeruzalema, vključno z Betlehemom, pod mednarodnim nadzorom. Palestinski voditelji in arabske države so načrt, za katerega je na ZN glasovalo 33 držav, 13 jih je bilo proti, 10 pa se jih je vzdržalo, zavrnili.

Načrt posledično sprožil razglasitev neodvisnosti Izraela

Na drugi strani so ga judovski voditelji sprejeli in posledično 14. maja 1948 razglasili neodvisnost, dan preden so se Britanci umaknili z mandatnega ozemlja. Sosednje arabske države in vojske so po razglasitvi neodvisnosti napadle Izrael in tako začele arabsko-izraelsko vojno iz leta 1948. Nasilje na območju je sicer izbruhnilo že dan po sprejetju resolucije 181, tako da ta predstavlja tudi uvod v desetletje nasilja na Bližnjem vzhodu, ki ga je zaznamovalo več vojn in terorističnih napadov.

Za Palestince je 29. november dan obžalovanja, na ta dan pa se obeležuje tudi mednarodni dan solidarnosti s palestinskim ljudstvom, ki ga bodo s posebnimi srečanji obeležili na sedežu ZN v New Yorku, pa tudi v Ženevi in na Dunaju. Za Izrael gre na drugi strani za vesel dogodek, imena z 29. novembrom pa nosijo številne ulice v izraelskih mestih.

Hamas: Resulucija 181 naj se razveljavi

Izraelski premier Ehud Olmert bo v znak obeležitve obletnice v začetku prihodnjega tedna spregovoril na posebni seji parlamenta, izraelski veleposlanik pri ZN Dan Gillerman pa bo še danes spregovoril v Generalni skupščini ZN. Palestinsko gibanje Hamas, ki je junija po divjanju nasilja prevzelo nadzor nad območjem Gaze, je medtem v sporočilu od ZN zahtevalo, naj takoj razveljavijo resolucijo 181. "Napake ni sramotno popraviti," je zapisal Hamas. Po mnenju Hamasa je namreč ta resolucija privedla k "razselitvi Palestincev z njihove zemlje in invaziji okupatorjev in zahodnih sil". Ob tem je Hamas še ocenil, da je Palestina "arabska in muslimanska zemlja od reke Jordan do Sredozemlja".

Ne spreglejte