Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 3. 2023,
11.50

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

4

Natisni članek

obtožba Slovenija duhovnik

Petek, 3. 3. 2023, 11.50

1 leto, 2 meseca

Župnik iz Preske pri Medvodah pravnomočno oproščen obtožb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

4

duhovnik cerkev obred | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji župnik iz Preske pri Medvodah Franci Klopčič je pravnomočno oproščen obtožb, da naj bi spolno zlorabil osemletno deklico. Višje sodišče v Ljubljani je namreč zavrglo pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo prvostopenjskega sodišča, so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK).

Klopčiča so maja 2012 obiskali kriminalisti zaradi suma, da naj bi osem let pred tem v župnišču spolno zlorabil osemletnico. Ta naj bi po razlagi tožilstva travmatičen dogodek potlačila v podzavest, v spomin pa naj bi se ji priklical leta 2012 v času hospitalizacije zaradi psihičnih težav.

Prestal je tudi test s poligrafom 

V preiskavi in tudi pozneje v sodnem postopku, ta je stekel avgusta 2014 in je večinoma potekal za zaprtimi vrati, je Klopčič vztrajal, da je nedolžen. V ta namen je po navedbah SŠK opravil in prestal tudi test s poligrafom, zavrnil je tudi ponudbo tožilstva, da v zameno za priznanje dobi nižjo kazen.

Leta 2017 je prvostopenjsko Okrožno sodišče v Ljubljani odločilo, da je nekdanji župnik nedolžen, a se je tožilstvo na razsodbo pritožilo, višje sodišče pa je oprostilno sodbo spremenilo v obsodilno. Januarja 2019 je vrhovno sodišče odločitev višjega sodišča razveljavilo in odredilo novo sojenje pred novim senatom višjega sodišča. V ponovni obravnavi zadeve so se višji sodniki odločili zadevo vrniti v novo sojenje prvostopenjskemu sodišču. To je maja 2022 znova odločilo, da je Klopčič nedolžen. Sledila je pritožba na višje sodišče, ki pa so jo višji sodniki tokrat zavrgli, s čimer je bila Klopčičeva nedolžnost pravnomočno potrjena.

Klopčič je v župniji Preska služboval od leta 1999, ko so se pojavile obtožbe, se je umaknil iz pastorale in se preživljal s prevozništvom.

Jena Malone
Trendi Igralka razkrila, da so jo med snemanjem Iger lakote spolno zlorabili
Konj
Novice Spolna zloraba v konjeniškem klubu: policija ovadila trenerja
Ne spreglejte