SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Župani iz vrst SLS za upravno decentralizacijo Slovenije

3

termometer

Klub županov SLS je na seji v Ljubljani obravnaval pobudo za upravno decentralizacijo Slovenije.

Po besedah celjskega župana Bojana Šrota gre za upor županov, ki se zavzemajo za večje možnosti samostojnega odločanja občin. Predsednik stranke Radovan Žerjav to razume kot "protest proti administrativnim blokadam, ki so zajele to državo". "V Sloveniji se 15 let pogovarjamo o decentralizaciji, proces pa gre v nasprotno smer. Uradniki po državnih institucijah nam določajo, kaj bi mi morali delati, s čimer se ne strinjamo," je na seji pojasnil Šrot. Šrot: Zapirajo nam pravico odločati o stvareh Kot dolgoletni župan Šrot opaža čedalje več zadev, kjer predvsem uradniki po posameznih ministrstvih "dobesedno zapirajo pravico odločati o stvareh", ki se tičejo zgolj njih oz. okolij, ki jih predstavljajo kot župani. 60 ali 70 odstotkov problemov je "papirnate narave" Ob problemih, s katerimi se sooča kot župan občine Celje, je po njegovih ocenah 60 ali 70 odstotkov takšnih, ki so večinoma "papirnate narave in locirani po različnih ministrstvih". Kot enega izmed mnogih primerov je izpostavil vprašanje, zakaj morajo v Celju, če želijo obnoviti mestni park, dobiti dovoljenje državnih institucij oz. v Ljubljani spraševati, ali se sploh lahko lotevajo tovrstnih projektov. Šrot: Do županov ponižujoče razmere Takšne razmere se mu zdijo ponižujoče do županov kot politikov na lokalnem nivoju in poleg predsednika države edinih izvoljenih na neposrednih volitvah. "Ljudje so nam zaupali dolžnost, da urejamo mesto in rešujemo probleme, pa jih dostikrat ne moremo," navaja. Šrot upa na pridružitev županov iz celotne Slovenije Pobudo za decentralizacijo podpira večina županov iz vrst SLS in na Štajerskem, hkrati pa Šrot upa še na pridružitev županov iz celotne Slovenije, saj se "vsi ukvarjajo z zelo podobnimi problemi". Od stranke pričakuje podporo, pa tudi, da na bližnjih predčasnih parlamentarnih volitvah ne bo sklepala koalicije s tistimi, ki te decentralizacije ne podpirajo.

Šrot za ukinitev upravnih enot Obenem se je celjski župan dotaknil tudi programa SLS, ki med drugim vsebuje krepitev upravnih enot. Kot je dejal, ne vidi razloga, zakaj ne bi "cele vrste upravnih zadev, ki jih opravljajo upravne enote, opravljale občine kot naloge, prenesene s strani države". Po njegovem bi bilo treba razmisliti o ukinitvi upravnih enot: "Mogoče bi bil lahko to zametek neke regionalizacije v prihodnje."

Kangler: Župani zadnje čase ne odločajo več o tistem, za kar imajo nalogo Eden od podpornikov pobude, mariborski župan Franc Kangler, je dejal, da župani zadnje čase ne odločajo več o tistem, za kar imajo nalogo. "Nekdo nam naloge podeli, odločanje pa zadrži. Zdi se mi smotrno, da končno enkrat tudi nova vlada, kakršna koli že bo, dobro premisli, katere naloge bo prenesla bodisi na občino, predvsem pa katere odločitve so občine sposobne sprejeti," je poudaril.

Štihec: Počutimo se kot drugorazredni državljani Pobudo podpira tudi murskosoboški župan Anton Štihec. V petek je izrazil svoje razočaranje nad tem, da morajo župani vsa soglasja za večje razvojne projekte pridobiti v Ljubljani. "Ob tem se počutimo kot drugorazredni državljani in tega nekateri ne bomo dovolili," je še poudaril.

Žerjav: V slovenski državni birokraciji je potreben resen rez Po mnenju predsednika SLS Radovana Žerjava pa se na lokalnem nivoju "brez dobre volje nekega birokrata v Ljubljani praktično ne more zgoditi nič", kar ni dobro za Slovenijo. Po njegovem je v slovenski državni birokraciji potreben "resen rez".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin