Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2014,
20.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dejan Židan SD

Sreda, 28. 5. 2014, 20.02

8 let

Židan napoveduje povezovanje z levimi in levosredinskimi strankami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsedstvo SD se je danes seznanilo z odstopom Igorja Lukšiča z vrha stranke in mandat za vodenje SD do kongresa podelilo podpredsedniku Dejanu Židanu, ta jih bo vodil tudi na predčasne volitve.

Židan je dobil pooblastilo za pogovore z levimi in levosredinskimi strankami o sodelovanju in povezovanju. Prvi pogovor bo s stranko DeSUS, je napovedal Dejan Židan.

Prvak DeSUS Karl Erjavec bo o pooblastilu za pogovore po Židanovih besedah člane stranke povprašal prihodnjo sredo.

Kot je dejal Židan po seji predsedstva, se bodo pogovarjali tako o programih strank kot o operativnem sodelovanju do predčasnih volitev. Na podobne pogovore bodo povabili tudi druge stranke. "Že to, da izmenjamo mnenja in poskušamo zgraditi zaupanje, ki je v slovenskem političnem prostoru tako zelo odsotno, je veliko," je dejal.

Morebitna predvolilna koalicija stvar dogovora Na pogovore bodo povabili tudi vse stranke, ki se oblikujejo, prav tako so se pripravljeni pogovarjati s posameznimi nosilci političnih zamisli, ki še niso formirane. Kakšna bo oblika sodelovanja, še ne napoveduje, pravi pa, da so odprti za vse načine sodelovanja.

Tako je morebitna predvolilna koalicija stvar dogovora, pooblastila, ki jih je danes dobil od predsedstva, pa so po Židanovih besedah široka. Ob tem je poudaril le, da je do volitev le še nekaj tednov.

Sodelovanje tudi z desnim političnim polom? Tudi stranke na desnem političnem polu bo Židan povabil k pogovorom oziroma se jim želi predstaviti.

Lukšič, ki je odstopil zaradi slabega rezultata na evropskih volitvah, je danes povedal, da je stranka njegov odstop sprejela z razumevanjem, prav tako je enotna v podpori Židanu. Lukšič je pojasnil, da ostaja v politiki, ostaja član stranke in na razpolago predsedujočemu. "Sem politični človek. V politiki sem od drugega razreda osnovne šole, ko sem bil izvoljen za predsednika razreda. Kot politologa me zanima praktični del politike," je dejal.

Fronta, na kateri deluje in bo deloval, je to, da je edina perspektiva za Slovenijo močna socialna demokracija, je napovedal.

Kongres stranke po volitvah Židan pa je dejal, da na Lukšiča računajo še naprej, "saj je izvrsten politični analitik, človek z izkušnjami v Sloveniji in zunaj nje", zato ga potrebujejo.

Kongres SD načrtuje po predčasnih volitvah. Židan se ga, kot pravi, veseli zato, ker bo omogočil, da bo članicam in članom na razpolago več kakovostnih kandidatov za predsednika. Ali se bo tudi sam odločil za kandidaturo, je po njegovih besedah odvisno od rezultata na državnozborskih volitvah.

Fajonovo so pooblastili za nekatere mednarodne aktivnosti Predsedstvo SD je imenovalo tudi strateško volilno komisijo, Tanjo Fajon, vnovič izvoljeno za evropsko poslanko, pa so pooblastili za nekatere mednarodne aktivnosti.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han verjame, da bo Židan znal povezati stranke na levici in levi sredini in da bo lahko tudi skupni mandatar strank, "ki bodo v socialni demokraciji videle povezovalno nalogo".

"To smo dobili, zdaj pa je treba obrniti nov list in narediti novo zgodbo" Han je po seji predsedstva spomnil, da je sam že pred evropskimi volitvami opozarjal, da bo leva sredina po volitvah dobila izstavljen račun. "To smo dobili, zdaj pa je treba obrniti nov list in narediti novo zgodbo," je dejal.

Predsednik DZ in član predsedstva SD Janko Veber je menil, da je prihodnost socialnih demokratov v politični stabilnosti, ki so jo "ves čas zgodovine samostojne Slovenije tudi zagotavljali". Iz tega po njegovih besedah izhaja tudi interes za pogovore, predvsem pa Veber vidi potrebo po pogovoru o prihodnosti Slovenije.

Za SD je ključno tudi ravnanje z državnim premoženjem, je pojasnil. To bo po njegovem mnenju ena od pomembnih točk, o katerih se bo treba dogovoriti s prihodnjimi partnericami, ki želijo sodelovati v novi vladi. Po njegovem mnenju bodo pogovori s strankami približali programsko sodelovanje.

Ne spreglejte