Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
12.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Zemljarič Roman Leljak

Petek, 14. 2. 2014, 12.06

7 let, 12 mesecev

Zemljarič zanikal odgovornost za umora Crnogorca in Martinovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji vodja SDV Janez Zemljarič je zatrdil, da o smrti Stjepana Crnogorca ne more povedati ničesar in da ni naročil umora Nikice Martinovića v 70. letih prejšnjega stoletja.

Je pa potrdil odgovornost za ugrabitev Bate Todorovića, a opozoril, da je bil slednji "eden večjih kriminalcev v Jugoslaviji".

Predstavil svojo plat zgodb Janez Zemljarič je v pogovoru za Mladino predstavil svojo plat zgodb, povezanih z umoroma hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca in hrvaškega emigranta Nikice Martinovića ter z ugrabitvijo Bate Todorovića v 70. letih prejšnjega stoletja, za katere naj bi bila odgovorna nekdanja Služba državne varnosti (SDV).

Nekdanji vodja SDV je dejal, da o smrti Stjepana Crnogorca ne more povedati ničesar, ker da takrat ni bil v Udbi. Je pa o Crnogorcu povedal, da je bil tedaj član teroristične skupine, ki je leta 1972 v t. i. akciji Raduša prek Slovenije vpadla v Jugoslavijo.

Po besedah Zemljariča so Crnogorca zadržali, ker naj bi organiziral še drugi napad na Jugoslavijo, zvezna Udba pa je zato v akcijo za njegovo ugrabitev vključila tudi Slovenijo. "Tedaj pridobljeni obveščevalni podatki so namreč kazali na to, da skupina pod vodstvom Crnogorca načrtuje celo zastrupitev ljubljanskega vodovoda," je dejal Zemljarič.

Glede Martinovića zatrdil, da ni naročil njegove smrti Glede Nikice Martinovića je zatrdil, da ni naročil njegove smrti. Kot je dejal, sploh ni vedel, kdo je ta človek. "In kolikor vem, obstajajo informacije o tem, da naj bi Martinovića ubili trije drugi ljudje," je povedal Zemljarič. Publicist Roman Leljak mu po njegovih besedah odgovornost za umor pripisuje "na podlagi neke parafe na dokumentu, ki z umorom Martinovića nima nobene zveze".

Sicer pa Zemljarič, kot je zatrdil, za kaj takšnega niti ni imel pristojnosti. "Mi v Sloveniji nismo nikogar likvidirali. Ne vem pa, kaj so počeli v Beogradu," je dejal.

Je pa nekdanji vodja SDV potrdil odgovornost za ugrabitev Bate Todorovića. Ta je bil po njegovih besedah "eden večjih kriminalcev v Jugoslaviji, ki je mnoge Slovence zapeljal v kazniva dejanja".

Na vprašanje, ali mu je morda žal za kakšno zadevo ali akcijo, ki jih je Udba izvedla, pa jih ne bi smela, na primer za prisluškovanja in vdore v stanovanja, pa je Zemljarič odgovoril s svojim vprašanjem. "A danes pa tega ne počne nihče? To je mlatenje prazne slame," je še dejal za Mladino.

Ne spreglejte