Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
29. 8. 2014,
12.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 29. 8. 2014, 12.09

8 let, 5 mesecev

Združena levica zahteva zamrznitev prodaje Aerodroma Ljubljana (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Združena levica SDH poziva k zamrznitvi postopka prodaje Aerodroma Ljubljana in napoveduje izredno sejo DZ o netransparentnosti in posledicah prodaje državnega premoženja.

Predstavniki Združene levice (ZL) so pred sedežem Slovenskega državnega holdinga (SDH) v Ljubljani poudarili, da je imela družba Aerodrom Ljubljana, ki naj bi kmalu dobila novega lastnika, dovolj denarja za samostojen razvoj letališča, a so si delničarji na majski izsiljeni skupščini izplačali večino tega denarja v obliki dividend in s tem ustavili razvoj podjetja. Zato bodo v ZL zahtevali ustavitev privatizacije Aerodroma in obenem ponudili program za prihodnost.

Zavzemali se bodo, da se SDH iz od ljudi neodvisne institucije spremeni v demokratično institucijo. Predlagali bodo tudi, da SDH postane krovni organ, ki bo vodil gospodarjenje z državnimi podjetji, kjer bodo zagotovljene vse delavske pravice. "Danes so delavci odgovorni slabim upravam, v prihodnosti želimo doseči, da bodo uprave odgovorne delavcem," je ponazoril član Iniciative za demokratični socializem Marko Kržan.

Postali bomo periferno gospodarstvo z več revščine in manj razvoja "Privatizacija velikih slovenskih podjetij pomeni, da iz samostojnih podjetij naredite podružnice tujih družb. Gospodarstvo, ki je sestavljeno iz podružnic, je periferno gospodarstvo, družba, ki živi od takšnega gospodarstva, pa postane periferna družba. Družba z več revščine, družba s slabšo perspektivo in manj razvoja," je opozoril Kržan.

Nova vlada po informacijah ZL že pripravlja nove valove privatizacije, med drugim naj bi Cerarjeva vlada privatizirala tudi del javnega sektorja, kot so na primer domovi za starejše. Trdijo, da bo Slovenija s takšnim ravnanjem izgubila osnovno kakovost življenja.

Osrednje slovensko letališče bo podrejeno nemškim lastnikom Peter Majcen iz Konfederacije sindikatov 90, ki ima med svojim članstvom tudi delavce Aerodroma Ljubljana, je spomnil, da se prodaja čvrsto podjetje, ki za tekoče poslovanje in lasten razvoj nikoli ni najemalo posojil.

"Razlogi, ki jih je za prodajo navedla odhajajoča vlada, ne držijo. Trend padanja števila potnikov je bil kot posledica krize le začasen in se je že preobrnil. Podjetje zadnjih deset let posluje z dobičkom in si je bilo samo sposobno zagotoviti sredstva za izgradnjo novega terminala, vrednega 81 milijonov evrov. Poleg tega ima podjetje v lasti več kot deset hektarjev zazidljivih zemljišč in zagotovljeno prihodnost," je dejal Majcen.

Njegove besede je podkrepilo danes izdano polletno poročilo družbe, iz katerega je razvidno, da je družba v prvem polletju zabeležila rast prometa. Število potnikov se je na letni ravni zvišalo za 3,7 odstotka, količina tovora pa za 7,6 odstotka.

Majcen: Še je čas, da ustavimo prodajo Politika je po njegovih besedah želela pri ljudeh ustvariti napačno sliko o položaju podjetja in letališče nujno prodati tujemu lastniku. Prav tako pa skorajšnja prodaja nemškemu Fraportu poteka izrazito netransparentno. Odgovornost pripisuje odhajajoči vladi, od nove vlade pa pričakuje večjo transparentnost prodajnih postopkov. "Še je čas, da ustavijo prodajo Aerodroma," je prepričan Majcen.

"Aerodrom bo po prevzemu postal podružnica velike letališčne korporacije Fraport, ki je v večinski lasti nemških političnih elit. Njegovo delovanje bo podrejeno izključno interesom matične družbe, ki bo nedvomno pritiskala na zaposlene in izkoriščala monopolni položaj našega edinega letališča. Ko bodo ti interesi prišli v nasprotje z delavskimi pravicami zaposlenih in s potrebo po zanesljivih letalskih povezavah naše države, bo prepozno. Logistika je namreč ožilje države. Zato moramo ukrepati zdaj," je bil jasen Majcen in dodal, da Aerodrom zato ne bo žrtvovan zaradi slabega, ampak zaradi dobrega poslovanja.

Gre res za privatizacijo privatizacije? Goran Lukić iz ZSSS je dejal, da trenutno prodajanje državnega premoženja dejansko pomeni privatizacijo privatizacije. V Sloveniji je po njegovem mnenju vse bolj razvejana lobistična mreža, ki se trudi postopke privatizacije izpeljati čim hitreje in čim bolj neučinkovito. Pri tem po njegovem mnenju zelo dobro vlogo igra Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji. Ta je namreč pretekli teden odgovorne za privatizacijo pozvala k čim hitrejšim in bolj odločnim postopkom privatizacije.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je še zavrnil trditve vlade, da je bila privatizacija izsiljena iz Bruslja. V podkrepitev tega je citiral vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki je dejal, da so sklep o privatizaciji 15 državnih podjetij v državnem zboru sprejeli pod hudo prisilo in lažno grožnjo, da bo sicer v Slovenijo prišla trojka.

Poslanska skupina ZL bo v kratkem sklicala izredno sejo državnega zbora o najpomembnejši temi za slovensko prihodnost. Na seji želijo opozoriti na netransparentnost postopkov privatizacije državnega premoženja in morebitne posledice prodaj. "Ne bomo dopustili, da se privatizacija nadaljuje izsiljeno in z lažnivimi argumenti," je sklenil Mesec.

Ne spreglejte