SiolNET. Novice Slovenija
1,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bešič Loredan: Stavka zdravnikov je nepotrebna

1,79

termometer

Novinarska konferenca po pogajanjih z zdravniki in zobozdravniki | "Menimo, da je stavka nepotrebna, plače smo dvignili, ničesar nismo vzeli z mize in želimo si čimprejšnjega oblikovanja skupnega stebra," je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Na vprašanje, kdaj se bodo torej začela pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo, je odgovoril, da takoj po novem letu. | Foto: Ana Kovač
"Menimo, da je stavka nepotrebna, plače smo dvignili, ničesar nismo vzeli z mize in želimo si čimprejšnjega oblikovanja skupnega stebra," je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Na vprašanje, kdaj se bodo torej začela pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo, je odgovoril, da takoj po novem letu. Foto: Ana Kovač

Sindikat Fides je za januar napovedal stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki pa je nepotrebna, je ob robu zasedanja ministrov EU za zdravje v Bruslju dejal minister Danijel Bešič Loredan. Sam sicer pričakuje, da bodo sindikati podpisali parafiran dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu, ki vključuje tudi zdravnike.

S stavkovno napovedjo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v celoti seznanil v ponedeljek. Vlada se bo na poteze sindikata in na njihove stavkovne zahteve odzvala pravočasno, je poudaril.

"Mi menimo, da je stavka nepotrebna, plače smo dvignili, ničesar nismo vzeli z mize in želimo si čimprejšnjega oblikovanja skupnega stebra," je dejal. Na vprašanje, kdaj se bodo torej začela pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo, je odgovoril, da takoj po novem letu.

Anketa med članstvom

Sprejem izhodišč za napovedana pogajanja je bil sicer predviden za začetek decembra, a se to še ni zgodilo. Na ministrstvu za javno upravo so za STA danes pojasnili, da bo vlada izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja obravnavala in sprejela na eni prvih sej v novem letu. Zatem jih bo predstavila sindikatom, v januarju načrtuje tudi več javnih posvetov na to temo.

Glavni odbor Fidesa je na četrtkovi seji sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o odpravi plačnih nesorazmerij oziroma dvigu zdravniških in zobozdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

Datum začetka

Datum začetka in druge podrobnosti napovedane stavke bodo v Fidesu sprejeli v prihodnjem tednu, prav tako stavkovne zahteve. Že sedaj pa je jasno, da zdravniki in zobozdravniki zahtevajo enak dvig plač za vse.

Podporo in pridružitev stavki so ob tem napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens, če vlada ne bo izpolnila obljube o pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo.

Danijel Bešič Loredan Novice Bešič Loredan: Zaradi viškov cepiv proti covid-19 je nujen suspenz pogodb Novinarska konferenca po pogajanjih z zdravniki in zobozdravniki Novice Po predlogu vlade bi se plače mladih zdravnikov zvišale za petino Danijel Bešič Loredan Novice KPK preiskuje domnevne pritiske zdravstvenega ministra v pogajanjih s Fidesom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin