Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
12.03

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

družinska medicina zdravniki peticija

Četrtek, 4. 7. 2013, 12.03

1 leto, 3 mesece

"Zdravniki na podeželju počasi izumiramo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Miro Lasbaher je splošni zdravnik s koncesijo iz Juršincev, ki je pred tremi tedni začel zbirati podpise za ohranitev družinske medicine.

Do konca julija si želi zbrati več kot sto tisoč podpisov zaposlenih v zdravstvu in uporabnikov.

Obravnavajo jih malo čez palec "Zadnji dve leti sta zahtevali že pravo umetnost v premagovanju težav finančne narave. ZZZS se do vseh obnaša 'enako', čeprav pri primerjavi med zdravniki ni nobene logike več. Ves čas imamo občutek, da nas obravnavajo tako malo čez palec. Specifikacij izračunov ali nočejo ali pa niso sposobni narediti. Tako sploh ne vemo, kaj nam plačujejo. Zato smo v peticiji zahtevali ureditev pravih partnerskih odnosov med nami in ZZZS-jem. Ambulante se namreč med seboj razlikujejo in tiste v odmaknjenih krajih pomenijo večje stroške kot tiste v mestih. ZZZS tega ne prizna. Prav tako nam ne prizna vseh opravljenih pregledov. Vse bi bilo v hipu rešeno, če nam bi ZZZS plačal vse opravljene preglede. Si predstavljate, da bi mehanik vsak tretji avto servisiral zastonj?" razloge za peticijo pojasnjuje Miro Lasbaher.

Mrtve duše v zdravstvenih domovih Za Lasbaherja se težave niso začele včeraj. Prvič je na neurejen položaj zdravnikov družinske medicine opozoril pred štirimi leti, ko je iz protesta za dva dni zaprl vrata ambulante. "Takrat sem ambulanto zapiral iz istih razlogov kot letos: neurejenost razmer, čedalje slabša kadrovska zasedba (ljudje se staramo …), nobenih ukrepov ni za spodbujanje mladih, da bi se specializirali iz družinske medicine. Zdravniki na podeželju smo zapostavljeni. V zdravstvenih domovih vlada sistem mrtvih duš, saj je v njih zaposlenih manj zdravnikov, kot pa jih zdravstveni dom dobi plačanih. Pri koncesionarjih to ni mogoče, saj je koncesija vezana na zdravnika."

Iz predloga novega zakona je izpuščeno podeželje Predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je v obravnavi do 8. avgusta, ima po mnenju Mira Lasbaherja številne pomanjkljivosti. "V nekaterih delih v ospredje ne postavlja enakomerne dostopnosti do zdravstva za vse prebivalce. Popolnoma so izpustili področje, ki sem ga v zakonu nestrpno pričakoval. Minister je namreč obljubil, da bo ta zakon urejeval tudi področje podeželskega zdravstva. Zakon pa je žal pisan tako, kot da bi vsi zdravniki delali v Ljubljani ali Kranju. To moramo nujno spremeniti, sicer bomo zdravniki na podeželju postopoma izumrli."

Ne spreglejte