SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zbor za vrednote: Predlagani družinski zakonik ne sledi koristim otrok

1

termometer

Na Zboru za vrednote o družinskem zakoniku so sodelujoči poudarili predvsem nesprejemljivost določenih členov predlaganega zakonika.

Strinjali so se sicer, da niso slabe vse določbe zakonika, a hkrati jih večina meni, da zakonik ne sledi potrebam in koristim otrok, temveč odraslih.

Zakonik naj ne bi upošteval razlike med pravo in nadomestno družino Po oceni filozofa Bojana Žalca je predlagani zakonik treba zavrniti predvsem zaradi opredelitve družine v 2. členu in določbe o svobodnem odločanju o rojstvu otrok v 60. členu. Med drugim je poudaril, da je prava družina samo skupnost otrok ter njihove biološke matere in očeta, vse ostalo pa da so nadomestne družine. Ta zakonik te razlike ne upošteva, je dejal.

"Nisem nestrpen, ampak sem proti redefiniciji družine in proti postavljanju interesov odraslih nad interese otroka," pa je dejal predsednik Zavoda iskreni.net Igor Vovk. Dodal je, da mora biti vsak zakon brezhiben, zato ga je treba zavrniti že, če najdemo le en sporen člen.

Poporodna depresija je v primerih posvojitev redka izjema Predsednica društva Deteljica za rejništvo in posvojitev otrok Viktorija Bevc je pojasnila, da ima zakon sicer tudi koristne člene, a nekateri lahko povzročijo veliko škode. Tako je izpostavila 232. člen, ki govori o t. i. enostranskih posvojitvah in med drugim določa, da zakonec oziroma partner, kadar bo želel posvojiti otroka svojega partnerja, ne bo podvržen ugotavljanju primernosti za posvojitev, prav tako mu ne bo treba niti napisati vloge za posvojitev.

Bevčevo je "najbolj prizadel" 222. člen, ki govori o pogojih za posvojitev otroka in med drugim določa, da bo privolitev staršev v posvojitev otroka imela pravni učinek po dopolnjenih osmih tednih otrokove starosti. Prepričana je, da ta omejitev ni v korist otroka. Poporodna depresija, zaradi katere je omejitev določena, pa je po njenih ocenah v primerih posvojitev redka izjema.

Požarnik: Kratko bodo potegnili otroci Tudi psiholog Hubert Požarnik pravi, da niso vse določbe zakonika slabe, a da bodo kljub temu kratko potegnili otroci. Kot pravi, sicer nima nič proti istospolnim partnerjem, vendar se med drugim sprašuje, ali so šli "predlagatelji zakona, ki se sklicujejo na pravice otrok, vprašat te otroke", če želijo imeti denimo istospolne starše.

Zbora se je udeležila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je ponovila, da je njena stranka, ki je pobudnica Zbora za vrednote, že od začetka nasprotovala "takšnemu načinu sprejemanja" zakonika, ki je med drugim močno razdelil slovensko javnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin