Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2020,
16.46

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

11

Natisni članek

zdravstveno zavarovanje ZZZS primanjkljaj

Sreda, 1. 7. 2020, 16.46

3 leta, 9 mesecev

Zavod za zdravstveno zavarovanje v rdečih številkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

11

ZZZS. Kartica zavarovanja. | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je od januarja do maja pridelal za 129 milijonov evrov primanjkljaja, kar presega njihova razpoložljiva lastna sredstva. Za poravnavanje tekočih obveznosti se ZZZS zato že zadolžuje pri državni zakladnici, vlado in DZ pa poziva k zagotovitvi dodatnih sredstev iz proračuna.

ZZZS je v prvih petih mesecih imel 1303,7 milijona evrov prihodkov oz. za 3,2 odstotka ali za 43,4 milijona evrov manj od načrtovanih s finančnim načrtom. Odhodki zavoda so v tem obdobju znašali 1432,8 milijona evrov in so za 38 milijonov evrov oz. za 2,7 odstotka večji od načrtovanih za to obdobje. Med razlogi za to so na ZZZS izpostavili večji prenos plačil zapadlih obveznosti iz leta 2019 v leto 2020 za 18 milijonov evrov, skrajšanje plačilnih rokov v času epidemije in večjih odhodkov za bolniški stalež.

Zdravstvena blagajna je konec maja po več letih brez zadolževanja beležila primanjkljaj prihodkov nad odhodki v višini 129.097.028 evrov. "Za pokrivanje tega primanjkljaja je ZZZS porabil že vse presežke iz preteklih let in se zato za poravnavanje tekočih obveznosti zadolžuje pri državni zakladnici," so opozorili.

Da bi preprečili motnje pri financiranju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in nezmožnost financiranja izvajalcev zdravstvene dejavnosti, kar zavodu grozi najkasneje decembra letos, je upravni odbor pozval vlado in DZ h ukrepom za zagotavljanje dodatnih finančnih sredstev iz državnega proračuna. Ob tem so na ZZZS spomnili na ustavno določbo gleda zagotavljanja pogojev za delovanje obveznega zdravstvenega zavarovanja s strani države. Upravni odbor ZZZS je zato pozval vlado, da iz proračuna zagotovi dodatna sredstva za financiranje vseh stroškov epidemije covida-19 in za pokritje primanjkljaja prihodkov nad odhodki zdravstvene blagajne.

 

Ne spreglejte