Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2023,
11.05

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

Natisni članek

Zavod za zaposlovanje Slovenija brezposelnost

Sreda, 5. 7. 2023, 11.05

10 mesecev

Zavod za zaposlovanje razkril junijsko število brezposelnih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

Konec junija je bilo na Zavodu za zaposlovanje registriranih 46.178 brezposelnih, kar je 2,1 odstotka manj kot ob koncu maja in 14,3 odstotka manj kot junija lani. Obenem gre za novo najnižjo raven po 1990. Trditve o tem, da je kadrovski balkanski bazen izpraznjen, so po besedah vršilke dolžnosti direktorice zavoda Grete Metke Barbo Škerbinc mit.

Povprečno je bilo v prvih šestih mesecih leta na zavodu registriranih 50.180 oseb, kar je 16 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Na zavodu se je v tem času na novo prijavilo 28.700 brezposelnih, kar je 0,5 odstotka manj kot v enakem času lani. Odjavilo se je medtem 35.700 brezposelnih, od tega zaradi zaposlitve 23.900.

Na zavodu so na današnji novinarski konferenci poudarili, da značilnost trga dela ostajajo strukturna neskladja. V zadnjih petih letih se tako povečuje delež težje zaposljivih, kot so starejši od 55 let, brezposelni z osnovnošolsko izobrazbo. Velik delež je še vedno dolgotrajno brezposelnih, približno polovica, se je pa njihovo število v zadnjem letu zmanjšalo za 25 odstotkov.

Zelo visoko medtem ostaja povpraševanje po delavcih. Na zavodu beležijo skoraj 5000 potreb vsak dan.

Stopnja registrirane brezposelnosti, ki se meri z nekoliko zamude, je bila maja pri petih odstotkih, kar je 0,9 odstotne točke manj kot aprila.

Novice Kako iskati delo, da bomo dobili tudi zaposlitev (video)

Izpraznjen balkanski bazen je po navedbah zavoda za zaposlovanje mit

Trditve o tem, da je kadrovski balkanski bazen izpraznjen, so po besedah vršilke dolžnosti direktorice Zavoda za zaposlovanje Grete Metke Barbo Škerbinc mit. O tem po njenem priča še vedno veliko število izdanih dovoljenj za delo ljudem iz teh držav. Opozarja pa, da na trgu vlada velika bitka za kadre.

Kot je povedala na današnji novinarski konferenci, so v prvem polletju skupno izdali prek 22.000 dovoljenj in soglasij za delo tujcev, največ na področju gradbeništva, predelovalnih dejavnosti, prometa, skladiščenja, gostinstva in trgovine. Pri tem prednjačijo državljani Kosova (7000 dovoljenj), Bosne in Hercegovine (prek 6000) in Srbije (1700).

Po njenih besedah so v zadnjih mesecih pri izvajanju aktivnosti za zaposlovanje tujcev postali bolj proaktivi, pri čemer v središče postavljajo zaščito pravic in informiranje tujih delavcev. "Želimo, da gredo v migracije informirani, želimo, da vedo, kakšne so pravice, plače in pogoji dela," je nanizala.

Na zavodu so prepričani, da je treba okrepiti informiranje delavcev že v izvornih državah, nadaljujejo pa tudi s partnerskimi sodelovanji s službami za zaposlovanje iz tretjih držav. Na zavodu so organizirali tudi več posvetov za delodajalce glede postopkov zaposlovanja tujcev iz tretjih držav.

Kot je poudarila v. d. glavne direktorice zavoda, so njihove aktivnosti še vedno usmerjene "v države, ki jih imamo v soseščini in od koder tradicionalno pridobivamo kader, ter kjer imamo sklenjene socialne sporazume in sporazume o zaposlovanju". Da interes za delo v Sloveniji v teh državah še vedno je, priča število izdanih dovoljenj, je pa res, da v evropskih državah trenutno vlada "bitka za kadre". Delavci so, kot je navedla Barbo Škerbinc, postali izbirčni, imajo svoja pričakovanja, njihove zahteve se povečujejo.

Zaposlovanje tujcev iz azijskih držav v manjšem številu

Glede zaposlovanja tujcev iz azijskih držav, k čemur se vrstijo pozivi tudi iz delodajalskih vrst, pa je dejala, da se "primeri zaposlovanja pojavljajo, vendar v manjšem številu". Kar zadeva konkretne strateške usmeritve, je pravi naslov ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, je poudarila.

Anka Rode iz zavoda za zaposlovanje je razložila, da dogovori glede zaposlovanja iz azijskih držav, natančneje o možnosti vzpostavitve sodelovanja s Filipini, še potekajo. "Tam je težava, ker še ni diplomatsko-konzularnega predstavništva, kjer bi lahko tujci neposredno vložili vloge za enotna delovna dovoljenja," je dodala.

O že večkrat slišanih ugotovitvah o izpraznjenosti balkanskega kadrovskega bazena je v. d. direktorice zavoda dejala, da je to mit, o čemer priča tudi dober odziv potencialnih kandidatov za zaposlitev na dveh kariernih dogodkih o življenju in delu v Sloveniji, ki so jih organizirali prejšnji mesec v Severni Makedoniji, udeležilo pa se jih je 3500 ljudi. Ravno v tej državi, ki ima 140.000 brezposelnih, vidijo potencial glede zaposlovanja.

Prek 350.000 brezposelnih tako še vedno beležijo tudi v Bosni in Hercegovini, okoli 400.000 pa v Srbiji. Kot je izpostavila, so se razmere glede zaposlovanja v teh državah v zadnjih letih izboljšale, hkrati pa te države beležijo tudi gospodarsko rast. Posledično se tudi domači delavci vračajo iz Nemčije in Avstrije nazaj v Bosno in Hercegovino.

Kljub opisanim okoliščinam na zavodu v teh državah še vedno vidijo potencial, saj "smo teh ljudi v Sloveniji navajeni, manjše so tudi jezikovne in kulturne razlike". "Ko bodo nastale razmere, da se bo širil ta prostor v druge države, bomo poskušali stopiti v stik s službami za zaposlovanje v bolj oddaljenih državah," je poudarila Barbo Škerbinc.

Novice Kako do novih služb v Sloveniji?

"Višje ko bodo plače, lažje bodo potrebno delovno silo pridobili"

Glede višine plač pa je Rode pojasnila, da je iz prek 90 odstotkov vlog za dovoljenja razvidno, da je tujim delavcem še vedno ponujena zgolj minimalna plača. "Tudi v tem delu vidimo neko možnost, da lahko delodajalci privabijo ustrezno tujo delovno silo z ustrezno ponudbo - višje ko bodo plače, lažje bodo potrebno delovno silo pridobili," je podčrtala.

Kot je še poudarila, so na zavodu prepričani, da lahko v kadrovske deficite na trgu delovne sile aktivno posežejo z neko proaktivno migracijsko politiko.

Glede dolgotrajnih postopkov pri zaposlovanju tujcev pa na zavodu računajo, da bosta poenostavitve in izboljšanje na tem področju prinesli noveli zakona o tujcih in zaposlovanju tujcev, ki bosta v veljavo stopili konec julija.

Kadrovski potencial vidijo tudi v zaposlovanju družinskih članov delavcev iz tretjih držav, pri čemer so to običajno ženske. V luči tega se dogovarjajo, da bi jih opolnomočili in usposobili za delo denimo v domovih za starejše, kjer je pomanjkanje kadra. Kot argument v prid temu je tudi sam postopek zaposlovanja, ki je v teh primerih lažji, ker je bivanje v državi že urejeno, zaradi česar te osebe ne potrebujejo soglasja in enotnega dovoljenja za delo.

Novice Ženska, ki je ni strah kovinske industrije
Ne spreglejte