Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2011,
11.33

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ideologija

Sobota, 30. 4. 2011, 11.33

1 leto, 6 mesecev

Zavod za oživitev civilne družbe opozarja na ideološko razdvajanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Zavodu za oživitev civilne družbe opozarjajo, da se bo z ideološkim razdvajanjem, ki smo mu priča, kriza v Sloveniji še poglobila.

Pridružujejo se tistim, ki podpirajo zahteve po predčasnih volitvah, so danes sporočili iz tega zavoda.

"Politika želi zamegliti pogled na stvarnost"

V zavodu z zaskrbljenostjo spremljajo "vnašanje starih ideoloških delitev in netenje zgodovinskih konfliktov", katerih očitni namen je po njihovem zameglitev pogleda na perečo stvarnost: nesposobno oblast, razgradnjo vrednot, propadanje države ter naraščanje brezposelnosti.

Agresivna drža, grobi in manipulativni izreki, ki smo jim priča v zadnjih dneh predvsem s strani stare politične elite, ne prispevajo k graditvi sožitja, ki bi državljanom Slovenije omogočil skupno prizadevanje za izhod iz krize, ampak krizo le še poglabljajo, so prepričani podpisniki Andrej Aplenc, Viktor Blažič, Janez Jerovšek, Peter Lah in Milan Orožen Adamič.

"Alternativa vladajočim je vedno opozicija"

"Kolaps sedanje vlade in vladnih strank poskušajo politične sile iz ozadja, ob asistenci nekaterih medijev, reševati s širjenjem dvoma v parlamentarno demokracijo in razglašanjem paradigme, da ni nobene alternative in da so potrebni le novi obrazi ter pokojninska reforma. To seveda ne drži; alternativa vladajočim je v parlamentarni demokraciji vedno opozicija," so zapisali.

"Nesposobna in med sabo skregana vlada" V zavodu menijo, da je ob stiski, v kateri se zaradi "nesposobne in med sabo skregane vlade" nahaja čedalje več državljanov, skrajno škodljivo za narodno enotnost odpirati boleče rane druge svetovne vojne. To je nedržavotvorno in ruši našo prvo prioriteto, ki je narodna enotnost, opozarjajo.

Poudarjajo, da imamo Slovenci čisto točko praktično popolne narodne enotnosti, ki smo jo izkazali s plebiscitom leta 1990 in osamosvojitveno vojno 1991. To je po njihovi oceni resnična združevalna paradigma slovenskega naroda, ki jo potrebujemo v sedanjem času.

Zavod podpira predčasne volitve V Zavodu za oživitev civilne družbe še pozivajo medije in novinarje, da poskrbijo, da se bodo slišali tudi glasovi širšega civilnodružbenega spektra. To edino lahko zagotovi pluralen pretok informacij in idej, ki predstavljajo temelj za demokratično delovanje družbe in ki edine po mnenju avtorjev lahko utemeljijo narodno enotnost.

Menijo, da se lahko doseže napredovanje v tej smeri le s krepitvijo parlamentarizma in prvo dejanje v tem duhu so zahteve po predčasnih volitvah. Temu se, kot so še zapisali, pridružuje tudi zavod.

Ne spreglejte